Limba română, întrebare adresată de razvrazv123456789, 8 ani în urmă

precizeaza intr-un enunt motivul pentru care gazda se intoarce indispusa din vestibul. (Mircea Santimbreanu, Dărnicie)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
8

╔════════♥

Bună!

╚════════♥

╔════════♡

Răspuns:

╚════════♡

  • FRAGMENT REPREZENTATIV:

   "Spovedania e brusc curmată de țârâitul soneriei. Băiatul iese în vestibul și se  uită cercetător prin ochiul de la ușă. Apoi se întoarce indispus, pe vârful picioarelor.

— E Vintilă. Du-te și spune-i că nu sunt acasă. A venit să-i dau patinele mele...

— Păi, nu i le-ai promis? întreabă nedumerit musafirul.

— Ba da, înalță plictisit din umeri băiatul, dar așa... în general. I-am spus ieri, într-o doară, că dacă... știu eu, în sfârșit, da, îmi amintesc precis... că dacă din tot  oțelul din lume s-ar fi făcut o singură pereche de patine, lui i le-aș fi împrumutat în  primul rând... Dar nu s-au făcut numai patinele mele din tot oțelul din lume, curmă  el brusc discuția."

  • MOTIV:

   În opinia mea, motivul pentru care gazda se întoarce indispusă din vestibul este reprezentat de venirea lui Vintilă, care a venit să ia patinele pe care i le-a promis gazda, dar cel din urmă nu dorește să-și onoreze promisiunea și preferă să nu dea ochii cu Vintilă.

╔════════♡

Explicație:

╚════════♡

  • SĂ ÎNȚELEGEM MAI BINE PERSONAJUL:

    Discursul gazdei este întrerupt de sunetul soneriei și de sosirea lui Vintilă, prietenul despre care gazda vorbea foarte frumos.

    Însă, contrar vorbelor sale frumoase și profunde despre prietenia ce îi leagă, naratorul îl caracterizează în mod indirect ca fiind "indispus" la întoarcerea în încăpere, după ce a văzut că Vintilă este noul musafir. Știind dorința prietenului său, căruia i-a promis patinele sale, gazda își schimbă brusc atitudinea, nu i le dăruiește și nu dă ochii cu el.

    Astfel, este ilustrată imaginea unui băiat care la început demonstrează altruism prin vorbe și exemple, dar faptele sale demonstrează ipocrizia și egoismul său.  

╔════════♥

Succes!

╚════════♥

Anexe:
Alte întrebări interesante