Limba română, întrebare adresată de manolegabriela, 8 ani în urmă

Precizează un reper spațial și un reper temporal prezente în text. Indică două trăsături prin care textul poate fi încadrat în genul epic.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ianay98
9

Indice spatial: Mezii-Paresii, indice temporal:o buna zi.

o trasatura este faptul ca prezinta indice temporal si spatial,alta este ca modalitatea de expunere dominantă este narațiunea.

Răspuns de japiegeorgiana59
8

reper  temporal: ''Si unde nu ne trezim intr-o buna dimineata...'' ; ''intr-o zi...''

reper spatial: ''dusa in sat'', ''suim pe munte, la deal de casa ei''

Trasaturi in incadrarea genului epic:

Are personaje si actiune, apare descrierea si naratiunea care se impletesc cu dialogul.

Simteau ca situatia se complica din ce in ce mai mult. Meridele erau pe terminate, iar bunicul nu putea fi instiintat de catre nimeni. In apropiere de Buna-vestire, natura incepu a se schimba radical. Natura prindea o alta forma, incat te puteai bucura de tot ceea ce era in jur, de caldura, de soare, de paraie, incat nici bolile nu se puteau lipi de ei. Cand Irinuca era dusa in sat, acestia nu aveau astampar dorind sa faca ceva. Urnind un bolovan, acesta s-a dus la vale, pana in tinda si-n gardului Irinucai, spre capre si drept in Bistrita. Casa Irinucai era distrusa. De frica ce le era, acestia au fugit inainte sa vina baba, ca sa nu-i prinda.


japiegeorgiana59: Da
manolegabriela: mersi mult de tot
japiegeorgiana59: Gata
manolegabriela: poți să precizezi funcția sintactică a cuvintelor: vă,. pe toți și menționând partea de vorbire.
japiegeorgiana59: Da
manolegabriela: ok
japiegeorgiana59: Am nevoie de frazele in care se regasesc aceste cuvinte ca sa le pot analiza, altfel nu am cum. Te rog sa scrii frazele necesare.
manolegabriela: Tinca vă doresc drum bun,ca și mine, vă îmbrățișează pe toți.
japiegeorgiana59: ''va''- functie sintactica se subiect, parte de vorbire: pronume personal... pe toti - functie sintactiva de complement direct, parte de vorbire: pronume nehotarat
manolegabriela: ... dacă știam dinainte că mergi sf.-ta ,ceream și eu un loc mai de demult. Poți să transcrii în propoziții subordonate.
Alte întrebări interesante