Limba română, întrebare adresată de ioana5961, 8 ani în urmă

Precizează valoarea gramaticala (substantivala/adjectivala ) și funcția sintactica (atribut /subiect) ale numeralelor ordinale din textul de mai sus
TEXTUL E IN POZA DE MAI SUS ! Coroana !​
REPEDE !! VA ROOG

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de user085247979524
1

Răspuns:

     Ne amintin ca exista o deosebire intre numeralele cardinale si cele ordinale. Numeralele cardinale indica un numar, iar numeralele ordinale indica pozitia intr-un sir. Astfel, numeralele ordinale prezente in text sunt "a treisprezecea", "al noulalea", "al doisprezecelea", "a doua", "al cincilea", "al patrulea", "a dousprezecea".

    Numeralele ordinale cu valoare adjectivala sunt:  a treisprecezea, al noulalea, al doisprezecea, a doua, al cincilea, a douasprezecea.

  Explicație:

Numeralele al patrulea (numeral ordinal) nu are valoare adjectivala. Numeralul trei (numeral cardinal) are valoare adjectivala.

Numeralul indeplineste 3 valori:

  1. valoare pronominala. Poate avea valoare pronominala atunci cand poate fi inlocuit in enunt cu un  substantiv sau  cu un pronume.
    De exemplu, in enuntul :"Al doilea a castigat." Al doilea este numeral ordinal cu valoare substantivala, deoarece se poate inlocui cu un substantiv (de exemplu, elevul) sau cu un pronume( El a castigat).
  2. valoare adjectivala. Indeplineste aceasta valoare atunci cand insoteste si determina un substantiv. De exemplu, in enuntul :"Al treilea copil a luat premiul."
  3. valoare substantivala. Aceasta valoare se aplica in enunturile in care numeralele sunt folosite in texte matematice. De exemplu: "doi plus doi fac patru."
Alte întrebări interesante