Limba română, întrebare adresată de alinpetz87, 8 ani în urmă

Prezentarea cărții tabăra URGENT!!! Dau coroana!!!!!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anaaaaaaaaaaa78
0

Răspuns:

Un băiat grăsun lipsit de prieteni, de care toți colegii își bat joc. Pe lângă greutate, Stanley duce în spate un incert blestem al familiei: el se află întotdeauna la locul nepotrivit în momentul nepotrivit. Este o adevărată rețetă pentru dezastru, de pe urma căreia au suferit toți descendenții familiei Yelnats, începând cu stră-străbunicul bun-de-nimic-şi-hoţ-de-porci-împuţit, cel care s-a făcut vinovat pentru cumplitul, dar nedoveditul, blestem. Însă membrii familiei ghinioniste mai au o trăsătură de caracter care potențează acest lanț nesfârșit de nepotriveli ale sorții: ei nu își pierd niciodată speranța, ceea ce face ca eșecurile lor să fie cu atât mai dureroase. Să nu credeți, însă, că romanul este unul trist: tonul lui Sachar este mucalit, iar optimismul lui Stanley (adeseori vecin cu resemnarea, dar nu pentru multă vreme) atenuează latura dramatică a nedreptăților și ghinioanelor din viața lui.

Tatăl lui Stanley este un inventator inteligent și perseverent, dar complet lipsit de noroc. Ultima invenție la care lucrează este o modalitate de a recicla încălțămintea sportivă uzată, fapt care mai degrabă umple micul lor apartament cu miros de cauciuc ars și de picioare nespălate, decât să aibă vreo finalitate. Tocmai acest proiect este cel care conduce la arestarea băiatului - aflat, desigur, la locul nepotrivit în momentul nepotrivit, în posesia unei perechi de pantofi care aparținuse unui celebru jucător de baseball. Ceea ce păruse inițial un semn divin se transformă repede în ghinion, dar trebuie să știți că, în romanul lui Sachar, providența lucrează în feluri nebănuite...

In locul închisorii, Stanley alege tabăra de reeducare Lacul Verde, unde băieților periculoși le este modelat caracterul prin săparea unor gropi pe fundul arid al fostului lac, care nu a mai văzut o picătură de ploaie de mai bine de o sută de ani. Sub un soare cumplit, suferind de sete și febră musculară, Stanley - acum poreclit Caveman -, sapă în fiecare zi câte o groapă alături de noii săi colegi, o colecție pestriță de delincvenți juvenili. Spre surprinderea lui, el este acceptat în grupul acestor tineri periculoși și chiar găsește un prieten în persoana tăcutului Zero, cel mai rapid săpător de gropi. Cu toate acestea, conflictele nu întârzie să apară, deși Stanley face tot posibilul să le evite. Detenția în Tabăra Lacul Verde nu este o vacanță și nici o joacă: gardienii și directoarea sunt lipsiți de scrupule și răzbunători, șopârlele veninoase cu pete galbene așteaptă pe fundul gropilor o pradă neatentă, iar pedepsele și violența fac parte din viața zilnică.

Alte întrebări interesante