Istorie, întrebare adresată de BryBry2000, 8 ani în urmă

prezentaţi constituirea statelor medievale româneşti (ţara românească şi moldova )
Sa fie explicat (sunt in clasă a V-a)


Utilizator anonim: Ok dude!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
6

1. Țara Românească

Marea invazie tătară (1241) a slăbit Regatul Ungar, împiedicând-l astfel în expansiunea lui la sud de Carpați. Formațiunile politice de tip prestatal au fost unificate în contextul luptei împotriva tătarilor și a regalității maghiare. Procesul de formare a Țărilor Române a urmat 3 etape:

a) unirea formațiunilor politice românești ;

b) eliberarea teritoriului de sub dominație străină ;

c) crearea principalelor instituții politice și religioase.

a) Tradiția istorică îl menționează pe Negru-Vodă care în jurul anului 1290 - a „descălecat” din Țara Făgărașului la sud de Carpați și s-a stabilit la Câmpulung. Acest descălecat legendar este folosit cu sensul de întemeiere de țară. Basarab I a fost cel care a unit formațiunile politice prestatale într-un singur stat ( Țara Românească ).

b) 9-12 noiembrie 1330 - Possada - Basarab I l-a învins definitiv pe regele Ungariei, Carol Robert d'Anjou, obținând astfel independenta Țării Românești.

c) Nicolae Alexandru, urmașul lui Basarab I a întemeiat prima mitropolie a Țării Românești la Curtea de Argeș în 1359. Din același an se intitula „singur stăpânitor” titlu ce semnifica independența lui față de regalitatea maghiară.

Vladislav Vlaicu s-a recunoscut vasal regelui Ungariei, iar în 1370 a întemeiat a doua mitropolie la Severin.

2. Moldova

Formarea statului medieval Moldova este strâns legată de expedițiile maghiare împotriva tătarilor și de succesul obținut de Basarab I.

- 1352-1353 - din inițiativa regelui Ungariei Ludovic I s-a întemeiat o marcă de apărare în NE Moldovei (Moldova Mică) cu centrul la Baia condusă de voievodul maramureșean Dragoș.

Tradiția istorică menționează ca în cazul Țării Românești „descălecatul” : 1364-1365 este menționat „descălecatul” lui Bogdan, voievod din Maramureș care a trecut la E de Carpați, i-a înlăturat pe urmașii lui Dragoș, a purtat lupte împotriva regalității maghiare, obținând în cele din urmă independența Moldovei Mici.

- Lațcu I - episcopia catolică de la Siret

- Petru I Mușat - vasal regelui Poloniei

- 1387 - Mitropolia Moldovei

- Roman I - „domn de la munte până la mare” => expansiunea teritorială în sud.

Alte întrebări interesante