Limba română, întrebare adresată de Vinniee, 9 ani în urmă

Prezentați conținutul povestirii "Iapa lui Voda" de Mihail Sadoveanu, referindu-referindu-vă la cele doua planuri narative si la procedeul stilistic numit inseratie.

VA ROG DAU COROANA.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Shnny672
28
Primul plan narativ

este incadrat intr-un trecut indepartat,demult,apartinand,parca,basmului "si spuneau oamenii ca ar fi vazut balaur negru in nouri".
Asezat pe apa Moldovei "la rascruce de drumuri si de destine" hanul Ancutei capata o aura de legenda intrucat in preajma acestuia s-au petrecut "intamplari infricosate" despre care relateaza drumetii stransi in preajma focului.
In acea toamna naratorul se afla la han impreuna cu alti drumeti.
Dupa ce prezinta cadrul actiunii naratorul aduce in prim plan pe unul dintre oaspetii hanului:comisul Ioniță de la Drăgănești.
Portretul acestuia pare a fi al unui om simplu:"era un om nalt,carunt,cu fața adanc brazdata";"in jurul mustatii tusinate si la coada ochilor mititei pielea era scrijelita in creturi marunte si nenumarate."
Acesta atrage insa atentia asupra sa datorita calului "vrednic de mirare" cu care venise."era calul din poveste inainte de a manca tipsia cu jar"
Deranjat de vorbele ironice ale lui Moș Leonte răzeșul simte nevoia sa se destainuie in privinta calului sau si le dezvaluie interlocutorilor descendenta acestuia:"calul aista se trage dintr-o iapa tot pintenoaga la care s-a uitat cu mare mirare chiar măria sa Vodă Mihalache Sturza".
Acesta este primul plan narativ in care naratorul este si martor al evenimentelor relatate.


Al doilea plan narativ

Constituie povestirea comisului Ioniță.
Este incadrat intr-un trecut si mai indepartat.Comisul Ioniță se indrepta catre Iași cu intentia de a se prezenta in fata lui Vodă sa i se faca dreptate in privinta mostenirii unor pamanturi.Ca și acum,razesul se afla la hanul Ancuței.
Tocmai cand se pregatea sa plece,un boier a intrat pe poarta hanului impreuna cu slujitorii sai.Acestuia i-a placut felul in care l-a intampinat comisul Ioniță și i-a oferit o oala cu vin.Răzeșul ii povesteste boierului tot amarul adunat de a lungul anilor si intentia de a se prezenta lui Vodă.
Apoi acesta face o gluma referitoare la iapa sa in cazul unei nedreptati domnesti.
Terminand vinul boierul isi ia ramas bun si pleaca.
A doua zi comisul Ioniță se infatiseaza cu emotii la Vodă.Cu capul plecat acesta isi spune oful.Cand este rugat sa se ridice emotiile se transforma in teama intrucat acesta gaseste in persoana domnitorului boierul de la han.Dar teama este risipita rapida intrucat domnitorul,om cu simtul umorului,aprecieaza gluma despre iapa si nu se supara.
Ba mai mult,acesta rade cu pofta cand răzesul repeta gluma.
In consecinta,un trimis al voievodului pleaca la Draganesti sa faca dreptate.

Sper ca te-am ajutat.
Alte întrebări interesante