Limba română, întrebare adresată de alexandrusutiman, 7 ani în urmă

Prezentati in 10 randuri un mit la alegere.(10 randuri de caiet studentesc).Va rog mult am nevoie pentru maine la romana si nu stiu sa fac.Dau coroana.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de litanteodoramariadan
0

Răspuns:

Mitul Mărțișorului

______________

Unul dintre cele mai frumoase mituri românești este cel al Mărțișorului și al babei Dochia .Se spune în popor că Baba Dochia era o soacră teribilă ,care își chinuia nora pe care nu o îndrăgea deloc.Tocmai de aceea , într-o zi,i-a dat o haină neagră să o spele la râu până devine albă , în ciuda frigului de afară. Ascultătoare , tânără a încercat să-i facă pe plac, însă,pentru că nu a reușit să facă haina albă ,i-au dat lacrimile și a cuprins-o o deznădejde profundă. În acel moment a apărut un tânăr care s-a prezentat ca Mărțișor și i-a oferit fetei o floare roșie ,cu care a transformat haina, făcând -o albă. Când a ajuns fata acasă,Baba Dochia s-a înfuriat și aplecat la râu ,ca să descopere cum fata i-a îndeplinit dorința.Pe drum și -a dat jos cojoaca de pe ea ,pentru că vreamea era blândă , însă când a ajuns la destinație i s-a înfățișat și ei tânărul ,dar vremea a devenit brusc geroasă .Baba Dochia a devenit stână de piatră și nu s-a mai întors acasă vreodată .

SAU

Mitul strigoiului

_____________

Cel mai inspaimantator mit romanesc este cel al strigoiului, adica un mort viu. In popor se credea ca strigoii aratau la fel ca oamenii obisnuiti, insa aveau cateva trasaturi specifice (coarna, coada etc.). Ei se comportau precum oamenii obisnuiti, dar deocheau foarte usor, fiind considerati fiinte malefice, care fie sperie oamenii, fie aduc seceta si boala.

Mitul strigoiului a pornit de la dezgroparea unor morti: la vremea respectiva nu se cunosteau semnele descompunerii, astfel ca unghiile crescute si sangele la gura au fost interpretate ca semne ale faptului ca mortul umbla printre vii si ii omora.

Alte întrebări interesante