Prezentați in aproximativ 10 rânduri etnogeneza românească , indentificand etapele și menționând trei argumente care susțin ideea ca poporul român este popor roman .
Repedeee,va rog !!!
Dau coroana cât mai repede
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
După anul 106, an în care a avut loc transformarea Daciei în provincie romană de rang imperial (depindea în mod direct de împărat), se începe romanizarea efectivă a dacilor. Romanizarea se consideră înfăptuită, doar în momentul în care Dacii vorbesc bine limba latină. Sunt doua etape ale etnogenezei: Sinteza dacilor cu romanii (secolele II-III) si sinteza daco-romanilor cu migratorii.(secolele III-IX)
Prima s-a realizat prin romanizarea populatiei dacice dupa cucerirea romana. (are mai multi factori: armata, administratia, colonistii, veteranii, urbanizarea, viata economica si religioasa)
Iar cea de-a doua a inceput dupa 271 (in 271 a avut loc retragerea aureliana adica retragerea armatei si administratiei romane de pe teritoriul daciei). Populatia era deja ireversibil romanizata) Migratorii au fost de origine germanica (goti si gepizi) de origine turanica (huni si avari) si cei mai importanti cei de origine slava (sec. VI - VII) Slavii au transmis cuvinte limbii romane fara a afecta caracterul latin. In 602 acestia s-au asezat la sud de dunare unde s-a format o populatie slava. La nord de dunare a ramas o populatie latina puternic influentata de slavi (romanii).
Argumente care susțin ideea că poporul român este popor roman:
1. Limba română are la bază limba latină (80%). Gramatica limbii române este aceeași ca cea a limbii latine. Totodată, propozițiile limbii române, sunt formulate în același mod ca în limba latină (limba românilor).
2.Limba română este soră cu celelalte limbi romanice: Italiana, spaniola, portugheza, franceza.
3.Obiceiurile romane, religia, portul, etc.