Limba română, întrebare adresată de inna8999, 8 ani în urmă

Prezentați în minim 15 randuri scena cine din Morometii ?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionyxredextreme2018
41

Episodul cinei din familia Morometiilor este celebru si gratie semnificatiilor lui fiind o emblema a intregii opere.

Elementele din care se compune prima parte a fragmentului indica atmosfera,altitudinile,si relatiile obisnuite dintr-o familie taraneasca.

Mama,Catrina Moromete e extrem de agitata din pricina faptului ca a ramas singura,si incearca sa o cheme la masa care incotro.

Lipsa ei de autoritate e evidenta,iar pentru acest deficit il acuza pe Ilie.Dutulache,cainele familiei,complica si mai mult lucrurile furand obucata de branza,si prin asta sporind agitatia femeii.

Desi aparentele ar indica o situatie tensionata,atitudinile si reactiile de aici sunt firesti.In replica data de Moromete femeii numai cuvintele sunt aspre,tonul cu care sunt rostite cuvintele nu are nimic agresiv,dimpotriva interpelarea e facuta pe un ton linistit si incet si continua prin replicile urmatoare lui Paraschiv,si lui Tita si Ilinca,care au venit de la scaldat.

Scena cinei aduce pe alocuri si o atmosfera tensionata,intrucat glasul lui Ilie devine puternic si amenintator exprima convingator autoriatea paterna,fapt ce determina reactii prompte din parte celorlalti.Nu este nevoie decat ca tatal sa pronunte numarul(Nila,Achim)fara vreo comanda,toti se grabesc sa se conformeze momentul urmator al cinei fixat la aparitia cinei.

Este de remarcat mai intai caracterul ritualic al acestei scene care evidentiaza un cod familial stravechi intemeiat pe randuieli precise.Locul de desfasurare este concordant cu ciclurile largi ale existentei anuale "De la sfarsitul iernii, pana aproape de Sfantul Nicolae.

Pozitia pe care o ocupa Moromete la masa pe pragul tindei indica simbolic aceasta realitate,tatal este cel care supravegheaza,controleaza,tempereaza excesele,cheama la ordine,sanctioneaza alaturile celelalte.Masa e o ceremonie in care personajul tindei sa le pastreze in datele sale,unde capul familiei este raspunzator de existenta acestuia.Tatal e constient de functia pe care o are si foloseste un vocabular,din care deosebim:ironia,cu doua intelesuri,asprimea vocii urmata uneori de blandete.

Dincolo de aceste date cina Morometilor evidentiaza realitatea particulara a acestei familii,e hibrida,intrucat copii provin din alte casatorii.De aceea se asaza "dupa neam,dupa fire",ceea ce se traduce prin faptul ca apar grupuri rivale,deoparte sunt baietii mari(Paraschiv,Nila,Achim)de cealalta parte fetele(Ilinca,Tita) si mezinul familiei Niculae.Cei 3 baieti mai mari reprezinta elementul nesigur al familiei,fapt sugerat prin situarea lor,"partea din afara a tindei",ca si cand ar fi fost gata sa se scoala de la masa si sa plece afara.

SELECTEZI TU CE TI SE PARE INTERESANT SAU O SCRII PE TOATA,SUCCES!

Alte întrebări interesante