Geografie, întrebare adresată de RazvanZzn2, 8 ani în urmă

Prezentati pe scurt cateva aspecte interesante despre DELTA si MAREA NEAGRA.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
0

Răspuns:

DELTA ESTE CEL MAI NOU PAMANT AL TARII

ESTE O CONTINUA INTR O CONTINUA FORMARE

ALTITUDINEA MAXIMA ESTE DE 12M IN GRINDUL LETEA

PREZINTA FORME DE RELIEF POZITIVE SI NEGATIVE

MAREA NEAGRA ESTE SINGURA MARE DIN LUME CU 2 STRATURI DIFERITE DE APA

ADANCIMEA MAX ESTE DE 2245M IN APROPIERE DE TURCIA

LA MAREA NEAGRA AU IESIRE 7 TARI

AICI SE AFLA IMP.REZERVE DE PETROL

Explicație:

Răspuns de xgucjvjv
0
Marea Neagra
1. De ce a fost numită marea „Neagră“

Circulă mai multe legende cu privire la originea numelui pe care marea cea izolată l-a primit în secolul al XV-lea. Unele fac referire la faptul că marea este foarte periculoasă, că în largul ei furtunile se iscă foarte uşor şi sunt foarte violente.

Click pe poze pentru a vedea ce ascunde Marea Neagră!

O explicaţie logică este legată strict de poziţionarea sa geografică. Marea a fost curtată de greci, apoi de romanii care au numit-o „Pontus Euxinus“ şi mai apoi de turci, care i-au spus simplu „Karadeniz“, ceea ce înseamnă „marea întunecată, de miazănoapte“, pentru că era situată la nord de Imperiul Otoman. În antiteză, Mării Mediterane i-au spus „Akdeniz“, adică „marea albă, luminoasă“, pentru că era situată la sud.

2. Potopul a crescut salinitatea mării

Apa are o salinitate relativ scăzută, mai ales în straturile superioare, de 17 la mie. Dar la origini, Marea Neagră avea un nivel de salinitate mult mai scăzut decât în prezent. Atunci când furia apelor a rupt limba de pământ ce despărţea marea de oceanul planetar şi s-au format strâmtorile Bosfor şi Dardanele, apa foarte sărată din vechea mare Tetis au pătruns în apele Mării Negre, odată cu multe specii noi.

3. Sunt două mări suprapuse: una vie şi una moartă

După ce salinitatea mării a crescut, cele mai rezistente specii autohtone s-au menţinut lângă gurile de vărsare ale fluviilor, acolo unde apa era mai dulce. Altele nu s-au putut adapta şi au murit.
„Toată această masă de vieţuitoare, nefiind curenţi verticali, s-a aşezat pe fundul mării şi a început să se descompună, ceea ce a presupus un consum de oxigen. Aşa se face că astăzi, în adâncuri, nu există oxigen, ci doar hidrogen sulfurat şi, neexistând curenţi verticali, acele ape rămân aproape moarte“, explică cercetătorul Răzvan Popescu- Mirceni.
Acolo trăiesc doar bacteriile anaerobe. Tocmai de aceea consideră că există de fapt două mări: una vie oxigenată şi alta moartă. În lipsa curenţilor verticali, cele două lumi nu interacţionează. „Tocmai de aceea Grigore Antipa considera că Marea Neagră este unică“, spune Popescu-Mirceni.

DELTA DUNARII

1. Delta Dunării nu este doar a doua cea mai mare delta de pe planeta, dar, de asemenea, este cea mai bine conservată deltă de pe continentul european.

2. Biodiversitatea sa este apropiată de cea a Marii Bariere de Corali din Australia.
Peste 5.000 de specii de plante și animale au fost identificate în Delta Dunării. Este foarte probabil ca numărul de animale și plante din delta este mult mai mare, luand în considerare diferitele tipuri de habitate existente în acest loc unic.

3. Delta Dunării se află intr-o continuă crestere.
Chiar dacă geologii au fost de acord că Delta Dunării a început să se formeze cu multe mii de ani în urmă, peisajul este într-o continuă schimbare. Se estimează că aproximativ 67 de milioane de tone de aluviuni isi fac drum spre delta în fiecare an, fapt care determină ca acest paradis sa cresca ușor în fiecare an.

4. Este un paradis pentru ornitologi.
Delta Dunării este casa a peste 300 de specii de pasari rezidente și migratoare, în principal datorita locației sale, aflata între Ecuator și Polul Nord.

5. Are un patrimoniu cultural incredibil de bogat.
Așa cum am menționat anterior, Delta Dunării este una dintre cele mai bine conservate delte din lume. Prima data mentionat de Herodot în jurul secolul IV î.Hr., acest loc nu este încă pe deplin afectat de mâna omului și are în prezent o populație destul de mica, de 15.000 de locuitori. Cu toate acestea, prezența umană în Deltă dateaza cu 5000 ani î.Hr. Multe dintre artefactele datate din timpuri preistorice, precum și mai multe urme ale culturilor grecești, bizantine și romane antice, sunt încă prezente aici.
Alte întrebări interesante