Limba română, întrebare adresată de Andreicosmin89, 8 ani în urmă

prezentati personajele si defectele umane criticate in schitele : Dl goe ,vizita si bubico

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
1
D-l Goe ... - Personajul principal al acestei schitei.

    Goe este o consecinta a proastei cresteri, este ” Le Formidable ” in negativ, este o victima, desi pare un tiran. Calatoria la Bucuresti cu un scenariu satiric ca imagine a unui sistem defectuos care nu este strain nici societatii noatre contemporane. Personajul memorabil, Goe este o eticheta pentru orice copil al carui compornament tradeaza lispa unei educatii adevarate. 
   Are un ton imperativ, poruncitor ” Eu vreau sa vie! ”, ” Sa opreasca ( ... ) sa opreascaa ”, ” Pe tine nu te vreau” .  Personajul isi impune un punct de vedere in legatura cu pronuntarea corecta a cuvantului ” marinar ” dar beneficiind de un atuu ” ca n-a invatat toata lumea carte ca d-ta! ” asa cum insinua mam mare.
  Convins de pozitia sa de superioriate acesta isi permite  sa fie impertinent cu persoane starine, pe care nu le cunoaste " Ce treaba ai tu, uratule !" si le trateaza cu orbaznicie pe cele trei dame " Vedeti ca sunteti proaste amandoua!"


IONEL - Personajul principal al schitei 

   Ionel este un copilas " foarte dragut de vreo opt anisori imbracat ca mior de rosiori in uniforma de mare tinuta". Acesta este un rasfatat inconjurat de " fel de fel de jucarii " invatat doar cu recompense.
  Si acesta, la fel ca Goe, raspunde cu un limbaj neacceptat " Da tu de ce te bagi ?" si actioneaza intr-un univers al sau. 
   Persoanjul face trazani " ii turna dulecata in sosini ". Faptele sale, comportamentul impertinent si lipsit de respect condamna de fapt carentele unei anumite atitudini sau proasta educatie in familie.

Bubico - care face parte din aceeasi familie cu madam Popescu, mama lui Ionel si cele trei dame care ii poarta de grija lui Goe. Bubico frumos gatit este tratat ca un odor asupra caruia isi exercita calitatile la mama afectuoasa.
   

Personajele lui Caragiale sunt lipsite de continut real, Bubico este fiinta de referinta si, cand acesta este amenintat, auzind replici intalnite si in schitele " Vizita " sau " D-l Goe " ca: " Bubico Bubico unde e baiatul? " " Vai de mine moare baiatul "

   Eroina constituie alaturi de madam Popescu si cele trei dame o imagine a femeilor dintr-o anumita patura sociala care, prin practici eduactionale nepotrivite, reusesc sa creeze mici triani, jucarii cu comportament amenintator care scapa de sub control si isi impun legea reusind sa devina factorii perturbatori.







Alte întrebări interesante