Limba română, întrebare adresată de bebe119, 9 ani în urmă

prezentati portretul fizic si moral al unui personaj literar pe o pagina.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nuticadunca
16
daca se poate orice personaj, atunci uite pprtretul lui Goe din D-l Goe de I. L. Caragiale:
Caractertizarea lui Goe
Goe este personajul principal al operei, numele lui figurand si in titlu. El participa la toate momentele actiunii, faptele importante fiind savarsite de el pe cand celelalte personaje reactioneaza in functie de nazbatiile "puisorului".
Potretul fizic
Autorul nu scapa amanuntele de ordin vestimentar, precizand ca tanarul Goe poarta un frumus costum de marinar si o palarie de paie cu inscriptia "Le formidable" iar sub panglica, biletul de calatorie.
Portetul fizic
Goe este rasfatat, obraznic, needucat si lenes. Nu iubeste invatatura si de aceea ramase repetent. Este obisnuit sa primeasca totul pe tava de aceea vrea ca trenul sa soseasca cand doreste el ("Eu vreau sa vie").
Familia il crede foarte destept iar el se adreseaza jignitor mamei si bunicii atunci cand este in discutie forma corecta a cuvantului marinar ("Vezi ca sunteti priaste amandoua?). Aceeasi lopsa de respect, de buna crestere dovedeste si cand tanarul il sfatuieste sa nu mai scoata capul pe fereastra ("Ce treaba ai tu uratule?").
Urletele, tipetele, zbieratele sunt modul lui de a se manifesta ori de cate ori i se intampla cate ceva ("Sa opreasca!").
Profita de dragostea exagerata a bunicii fiind tot mai obraznic, mai neastamparat si neascultator.
In ciuda obrazniciei, a lenei, Goe este socotit de ai sai deosebit de destept ("Nu stii cat e de simtitor si destept?").
Goe este un Ionel mai evoluat nu numai ca varsta, ci si in privinta obrazniciei

nuticadunca: *portetul
nuticadunca: *frumos; *proaste si *lipsa
Alte întrebări interesante