Limba română, întrebare adresată de andreeadaniela6, 9 ani în urmă

Prezintă in 10-15 rânduri sentimentele ființei poetice insistând pe relația cu natura si pe îmbinarea imaginilor artistice vizuale si auditive

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dinaplant
11
Dragostea si natura sunt teme romantice, permanente in creatia lui Eminescu.
Natura cunoaste la Eminescu doua ipostaze: una terestra si alta cosmica. Natura terestra se manifesta la Eminescu in rotirea vesnica a anotimpurilor. Natura este umana,ocrotitoare, calda, intima sau trista, rece, in deplina concordanta cu starile sufletesti ale poetului. G. Ibraileanu atrage atentia asupra faptului ca: "In privinta sentimentului naturii si al picturii ei, vom observa ca in prima faza Eminescu este mai obiectiv, mai dezinteresat. E drept, el nu are nici un pastel, nici o poezie consacrata numai naturii. Dar, cum am vazut, in poeziile lui de dragoste subiectiva, natura adesea-daca nu primeaza-e pe acelasi plan cu dragostea. Iar in poezia obiectiva, unde natura e un cadru, cadrul ia proportii intinse,ca de pilda in "Calin", partea finala. In faza a doua, natura e intotdeauna in functie de sentiment, si foarte adesea expresia starilor de suflet. In orice caz este cadrul strict necesar al vietii."

dinaplant: am luat dragostea caci este un sentiment iar pe eminescu caci este un poet romantic
Răspuns de MariaDN
34
Imaginile artistice vizuale si auditive  ajută la prezentarea sentimentelor puternice fata de natură..De asemenea ,  legătura dintre natură si fiinta poetica este doarte stransa , ea putand fii evidentiata si prin folosirea marcilor specifice eului lirc ( prin folosirea verbelor si pronunelor de persoana I  si a II-a ) .
Tot odata  , pe langa aceste imagini artistice  ,  mia pot aparea si alte procedee artistice care sporesc si ele expresivitatea textului.
Alte întrebări interesante