Limba română, întrebare adresată de stefaniacaragea4, 8 ani în urmă

Prezinta, in 30-50 cuvinte, semnfictia secventei "Aproape în mod instinctiv, toţi intelectualii de bună calitate, şi bună parte din oamenii care au condus instituţii culturale, au simţit că se joacă ceva care ţine-dupa cum vă spuneam-de soarta spiritului şi a supravieţuirii noastre. "

Va rog, cine ma poate ajuta ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexein
1

Intelectualii, prin puterea gandirii lor, au capacitatea de a se ridica prin ratiune cu mult deasupra semenilor. Insa doar intelectualii "de buna calitate", care dovedesc pe langa inteligenta, si omenie, marinimie, intelepciune, isi folosesc fortele spre scopuri intr-adevar bune.

Prin inzestrarea mintii, ei au capacitatea de a influenta, de a anticipa, de a abstractiza si generaliza, dar mai ales, de a intelege in profunzime omul, cu necesitatile, nevoile lui, aspiratiile, idealurile si defectele, deopotriva. Implicarea in institutiile culturale ii aduce mai aproape de societatea consumatoare de piese de teatru, carti, cinematografie, ce se inspira din si traieste prin arta. Dar functiile de conducere in asemenea institutii ii fac sa observe indeaproape cu ce fervoare arta este asimilata de catre public, internalizata si cum aceasta poate indeplini rolul unui vindecator, confesor si chiar ghid in viata. Chiar la cea mai mica influenta, ei sunt capabili a se juca cu ceva care "tine de soarta spiritului si a supravietuirii noastre".

Alte întrebări interesante