Prezintă, în 30 - 70 de cuvinte, o temă comună celor două texte date, valorificând câte un element de conținut. Constantin Chiriță, Cireșarii, vol. II si Jocurile olimpice între antichitate și modernism, https://romanialibera.ro.
Originea Jocurilor Olimpice Antice este învăluită în legendă şi mister. Potrivit uneia dintre legende, după ce Hercule a finalizat cele 12 munci, a construit Stadionul Olimpic pentru a-l onora pe tatăl său Zeus, regele Zeilor. Ulterior, el a mers în linie dreaptă preţ de 200 de paşi, denumind această distanţă stadion, care mai târziu avea să devină unitate de referinţă în măsurarea distanţei. Chiar dacă Hercule a pus sau nu bazele Jocurilor Olimpice Antice, conform istoricilor, un lucru este sigur: Jocurile Olimpice s-au născut în jurul anului 776 î.Hr. în regiunea Olimpia din nord-vestul Peloponesului. Oamenii de ştiinţă îşi bazează aceste afirmaţii pe identificarea unor inscripţii sub formă de liste ce conţineau numele câştigătorilor unei curse de alergare care avea loc o dată la patru ani, începând cu anul 776 î.Hr. Ulterior s-a descoperit că în cadrul Jocurilor Olimpice Antice mai aveau loc competiţii precum box, lupte, călărie, pancraţiu – un soi de arte marţiale, o combinaţie între box şi lupte, fără reguli, şi pentatlon, eveniment ce conţinea probe de sărituri, aruncarea suliţei şi discului, lupte şi alergare.
Aşadar, timp de cinci zile, vara, o dată la patru ani, în timpul sărbătorilor lui Zeus, aveau loc Jocurile Olimpice. Ele adunau la start doar bărbaţii – cetăţeni liberi ai Greciei Antice, sclavii şi femeile fiind excluşi de la competiţie. Jocurile începeau cu o procesiune solemnă şi jertfe, cu defilarea concurenţilor şi cu jurământul olimpic. Apoi, a doua zi, avea loc întrecerea tinerilor de 18-20 ani, urmând ca în a treia zi să aibă loc întrecerile de alergare, lupte, box şi pancraţiu. Cea mai faimoasă şi disputată probă, cea de pentatlon avea loc în a patra zi a Jocurilor Olimpice, urmată de călărie şi alergările de care.
Jocurile Olimpice Antice şi-au atins apogeul în secolele VI şi V î.Hr., însă ulterior au început să cunoască un declin major din cauza influenţei din ce în ce mai puternice a Imperiului Roman în Grecia. Cu toate că nu există un consens cu privire la ultima dată când au avut loc Jocurile Olimpice Antice, data vehiculată cel mai adesea este anul 392 d.Hr., atunci când împăratul roman Teodosius I a decretat faptul că toate cultele şi practicile păgâne trebuie eliminate. Odată cu acest eveniment, Jocurile Olimpice aveau să intre într-un con de umbră puternic, ele fiind aduse din nou la viaţă abia 1500 de ani mai târziu, în secolul XIX, de către ambiţiosul francez Pierre de Coubertin.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
3
Răspuns:
Legatura dintre aceste doua opere literare este aceea ca ambele prezinta oameni curajosi care sunt dedicati si nu se dau batuit, lupyand pentru titlul de campion.
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Fizică,
8 ani în urmă
Istorie,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Informatică,
9 ani în urmă