Limba română, întrebare adresată de Ruxi111111, 9 ani în urmă

prezinta in 30. de cuvinte semnificatia titlului poeziei prin raportare la textul dat De vorba cu mine insumi. Vorbesc cu mine însumi, cum as vorbi c-un frate
Întors ranit din lupta cu zilele de ieri,
Si parca tot nu-mi vine sa cred ca n-am dreptate -
Ca El si Eu nu suntem decât acelasi frate,
Si-aceeasi rana-i doare pe ambii scutieri.

Armurile alt'data patate de rugina
Azi par mai sclipitoare decât oricând,
Iar spada,
Încrucisata-n lupta de-atatea ori,
E plina
De sângele netrebnic al celor ce cad prada
Aceluiasi proteic si vesnic Torquemada.

Vorbesc cu mine însumi si-mi zic:
- De ce ma minti
De-atâtia ani de-a rândul ca tu esti cel mai mare
Din toti îmblânzitorii cohortelor barbare,
Ca-n gestul tau palpita stravechile altare,
Iar vasta catedrala, zidita de parinti,
Cu-ntreaga-i melodrama de Dumnezeu si sfinti,
O poti schimba-ntr-o clipa,
De nu ti-ar fi rusine
De barbile lor albe,
De mine
Si de tine?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ancamariaR
3

Răspuns:

Titlul, element paratextual, aflat în concordanță cu mesajul poeziei, este sugestiv și rezumativ, exprimând caracterul confesiv al poeziei, anticipând confruntarea eului liric cu propria-i conștiință Acest aspect este indicat și prin prezența structurii ,,mine însumi” formată dintr-un pronume personal și un adjectiv pronominal de întărire .

Explicație:

Titlul unei opere evocă lumea care urmează a se contura prin intermediul procedeelor  artistice, al limbajului figurat și elementelor de versificație, narațiunii și personajelor, sintetizând sugestiv conținutul acestuia. Orice titlu deschide lectorului un ,,orizont” de așteptare, trasându-i traiectoria lecturii.

  • Titlul operei...este sugestiv și rezumativ, recomandând cititorului posibile puncte de plecare în interpretarea textului. Din punct de vedere structural, titlul în discuție este alcătuit din... (se analizează structura titlului). Independent de text, titlul poate inspira ideea de....(se analizează alcătuirea titlului la nivel morfologic și semantic, de exemplu- substantivele nearticulate generalizează, substantivele articulate hotărât individualizează, un adjectiv poate sugera sentimentele transmise, o prepoziție înaintea substantivului poate indica coordonatele spațio-temporale ale unui cadru, un verb poate umaniza sau evoca o trăire a eului liric etc.)
  • În relație cu tema textului, titlul își completează semnificațiile. Astfel, tema textului este..... fapt sugerat de prezența câmpului semantic al....(exemple). Se observă că titlul individualizează viziunea asupra temei, el ducând cu gândul la... (ce aduce în plus titlul, legat de tema descoperită, de exemplu-specificul lirismului, amploarea peisajului, comuniunea om-natură,, suferință, implicare/neimplicare etc. )
  • De asemenea, titlul poate fi pus în relație cu expresivitatea și muzicalitatea textului (figuri de stil, procedee artistice, imagini artistice). În sintagma...sesizăm prezența structurii cuvântului din titlu, care sugerează... . În plus, epitetul/ comparația/ personificarea....(se comentează acele figuri de stil care vin în completarea titlului).
  • Așadar, titlul textului în discuție conturează de la prima lectură universul operei, fiind în deplină legătură cu tema sa și cu întregul conținut de idei.

Succes!

Alte întrebări interesante