Limba română, întrebare adresată de America2005, 8 ani în urmă

Prezinta in cateva fraze universul liric eminescian din poemul ,,Luceafărul" tinând cont de teme, motivo
literare, imaginar poetie, secvente poetice, figuri de stil, relatii de opozitie si de simetrie.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de tinkaadriana81
0

Răspuns:

Poezia “Luceafărul” reprezintă un poem filosofic scris de Mihai Eminescu și este considerat o capodoperă a literaturii românești.

Ideea de la care pleacă poetul în poezie este că există două posibilități de împlinire a omului – prin cunoaștere și prin iubire. Ambele pot înnobila omul cu sentimente pure și trăiri interioare intense.

Structura romantică se conturează atât prin opoziția celor două planuri cosmic – terestru cât și prin cele două viziuni ale cunoașterii omul de geniu – omul comun.

În istoria literaturii românești, Mihai Eminescu rămâne protectorul iubirii eterne și stâlp al creației mărețe.

În creația sa, Eminescu a privit iubirea ca sens absolut al existenței umane. A admirat natura în toată splendoarea ei, încărcată de culoare, aceasta devenind părtașă la povestea de dragoste.

Curent literar – Romantismul

Luceafărul este un poem ce aparține romantismului prin tematica abordată. Poemul se concentrează asupra poveștii de iubire imposibilă ce are loc în condiții speciale între o fată de împărat și cel mai impozant astru de pe cer.

Romantismul a reprezentat libertatea de expresie și apariția ipostazei fantasticului, susținând lirismul și cultul naturii. Poezia este inclusă în direcția romantică atât prin tematică cât și prin personaje, motive și antitezele terestru-cosmic, real-ireal, fiind un reper al creației eminesciene.

Alte întrebări interesante