Prezintă, în cel puțin 30 de cuvinte, o legătură care se poate stabili, la nivelul conţinutului, între cele două texte.
Textul 1
„O văz, ca prin vis.
O văz limpede, aşa cum era. Naltă, uscățivă, cu părul alb şi cret, cu ochii căprui, cu gura strânsă și cu buza de sus crestată în dinți de pieptene, de la nas în jos.
Cum deschidea poarta, îi săream înainte. [...]
Îi sărutam mâna.
Ea-mi da părul în sus şi mă săruta pe frunte.
Ne duceam la umbra dudului din fundul grădinii.
Ea îşi înfigea furca cu caierul de in în brâu şi începea să tragă şi să răsucească un fir lung şi subțire. Eu mă culcam pe spate şi lăsam alene capul în poala ei.
Fusul îmi sfârâia pe la urechi. Mă uitam la cer, printre frunzele dudului. De sus mi se părea că se scutură o ploaie albastră.
- Ei, ce mai vrei? îmi zicea bunica.
Surâsul ei mă gâdila în creştetul capului.
-Să spui...
Și niciodată nu isprăvea basmul.
Glasul ei dulce mă legăna; genile mi se prindeau şi adormeam; uneori tresăream $-o întrebam câte ceva; ea începea să spuie şi eu visam înainte."
(Barbu Ştefănescu- Delavrancea,,,Bunica")
Textul 2
,,Bunicii au casă cu cerdac la țară, ograda cu animale şi grădini c bunicii poartă baston, se bărbieresc cu briciul şi se dau cu ulei pe pâr, bunicile au rame cu fotografii vechi, macramé-uri, casete cu bijuterii, fote, cămăşi de ie şi rochii demodate cu broşe in piept, atârnând în dulapuri cu miros închis;- bunicii te învață să dai cu coasa punându-ți pălăria sub brat (care nu trebuie să cadă), îți arată cum să dai cu sapa fără să tai cartofi, cum să pui hamul pe cal, cum să dai cu parafină pe tălpile saniei, cum să schimbi ventilul la bicicletă, bunicile te învaţă cum să ții mâinile când te rogi, cum să bagi ata prin urechile acului, cum să stropești cu puțină apă zahărul presărat pe felia de pâine uscată; bunicii ştiu că va ploua dacă rândunicile zboară jos cu pământul, bunicii îşi înnoadă întâi şireturile de la gheata dreaptă, bunicile aruncă in foc părul rămas în piaptan să nu calce cineva pe el și să le doară capul; [...] bunicii strâmbă din nas când te văd cu blugii rupți, tricouri cu cranii şi cercel în nas, bunicii iti trimit la cămin borcane cu miere, dulceață de nuci verzi şi plăcintă cu dovleac, bunicii n-au bani de medicamente, bunicii îți dau din pensia lor să mergi la discotecă şi te întreabă câţi ani o să mai faci facultate; bunicii sunt înțelepți, bunicii sunt pisalogi, bunicii știu întâmplări cu moroi și comori ascunse prin râpi și, în general, sunt plini de poveşti pe care le-ai mai ascultat de sute de ori, dar îți plac la fel de mult; bunicii ii băteau pe părinții noştri când erau mici și făceau boroboate, bunicii au maini noduroase, bunicile au pielea de hârtie creponată, bunicii cred că placa de surf are motor sub apa, trimit plicuri cu etichete la promoții; bunicii sunt cele mai ciudate şi mai iubite rude ale noastre!"
,,Câte ceva despre bunici", în www.dilemaveche.ro
Răspunsuri la întrebare
Textele date spre analiză se focusează pe importanța bunicilor și admirația față de ei. Astfel, primul text, text ce îi aparține lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, ne descrie amintiri cu bunica sa, ne prezintă cum personajul se bucura de sosirea bunicii – vezi secvența: Cum deschidea poarta, îi săream înainte.
În continuarea textului, aflăm că cei doi, la umbra dudului din fundul grădinii, petreceau timp împreună. Bunica spunea un basm, copilul adormea. Se poate observa admirația față de bunica și față de momentele petrecute cu ea prin limbajul folosit – vezi secvența: Glasul ei dulce mă legăna, genile mi se prindeau și dormeam.
Al doilea text dat spre analiză ne vorbește despre bunici și despre rolul acestora în viața noastră. Textul se focusează pe numeroasele lucruri pe care le învățăm de la bunici – de la cum să pui hamul pe cal, până la cum să bagi ața prin urechile acului. Cele două texte au în comun admirația față de bunici, iar în cadrul celui de-al doilea text, acest lucru este subliniat în secvențe precum: ”sunt plini de povești pe care le-ai mai ascultat de sute de ori, dar îți plac la fel de mult”, ”bunicii sunt cele mai ciudate și cele mai iubite rude ale noastre!”.
Legătura la nivel de conținut, așadar, este susținută de admirația, respectul și aprecierea adusă bunicilor în ambele texte date spre analiză.
Primul text dat spre analiză îi aparține lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, care a scris un text și pentru bunic. Despre acesta poți descoperi mai multe aici: https://brainly.ro/tema/664907
Spor la teme!
#SPJ1