Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului dintr-un text dramatic, identificate în fragmentul dat.
CORINA (într-o rochie caldă de casă. Ștefan în pantaloni gri, pulover albastru, cu mâneci lungi și închis la gât. Ținuta lor arată o dimineață rece de munte. Corina, pe terasă, în stânga, pe un șezlong, aproape paralel cu rampa, privește afară, spre culise, într-un fel de reverie atentă ca și cum ar urmări ceva foarte important, ce se petrece acolo. În hol, comod instalat într-unul din fotoliile albe de nuiele, Ștefan citește o carte. La ridicarea cortinei, o clipă de tăcere prelungește această situație, care durează probabil mai de demult): Încă una... ȘTEFAN: Ai spus ceva?
CORINA: A mai căzut încă una. E a șaptesprezecea. Ieri au fost unsprezece. Alaltăieri cinci. ȘTEFAN: Vrei să le numeri pe toate?
CORINA: Aș vrea! Sunt așa de multe, că mi-ar trebui o eternitate... Ștefan!
ȘTEFAN (fără să-și întrerupă lectura): Daa...
CORINA: Pot să spun o prostie?
ȘTEFAN: Te rog. Nu te jena.
CORINA: Eu până acum nu văzusem niciodată cum cade o frunză. Credeam că se rupe și cade.
ȘTEFAN: Ai intuiții miraculoase, Corina. Închipuiește-ți că într-adevăr asta e singura metodă a frunzelor de a cădea: se rup și cad. Mă epatezi.
CORINA: Și tu mă epatezi, dragul meu. Prin ignoranță. Nu știi, nu bănuiești câte gesturi mărunte sunt într-o cădere de frunză... (Tăcere.) Optsprezece...
Mihail Sebastian, Jocul de-a vacanța
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
Din textul de mai sus " Jocul de-a vacanta" de Mihail Sebastian, se desprinde atat o caracterizare directa a autorului cat si o caracterizare indirecta, in ceea ce priveste comportamentul, faptele si limbajul personajelor.
In primul rand, caracterizarea directa a naratorului se desprinde inca din primele indicatii scenice ale textulu si are in vedere prezentarea tinutei a celor doua personaje ale operei : Corina - "Intr o rochie calda de casa" si Stefan - " in pantaloni gri, pulover albastru, cu maneci lungi si inchis la gat"
In al doilea rand, se desprinde o caracterizare indirecta a personajului Stefan: In acest context, se remarca o atitudine nepasatoare si ignoranta a acestuia fata de Corina, incomodat fiind de afirmatiile acesteia, atitudine care reiese prin didascalia : "fara sa-si intrerupa lectura"; didascalie care reprezinta lipsa de importanta cu care acesta o trateaza pe Corina, prin raspunsul dat.