Limba română, întrebare adresată de andreeaveneciuc, 8 ani în urmă

Prezintă in minimum 50 de cuvinte semnificațiile textului următor, evidențiind o modalitate de construcție a personajului.

Anexe:

albatran: text exceptional si trist...dar cu totul prematuir pt gimnaziu
albatran: andreae, este un site pt copii; intrebarea este usor inadecvata varstei; nu stiu care este varsa ta ....de stiu stiu foarte bine desprece e vorba in propozitie ...nu stiu cat si cum pot spune..ma voi exprima cat de aluziv se poate pt a nu se pierde mesajul
andreeaveneciuc: Sunt la liceu nu la gimnaziu
albatran: ok, mama mea , mutat Dincolo, avea o vorba de pe vremea burgheziei din anii WWII " tais -toi, parce que les enfants te aude"..aici citesc multi...
albatran: mutată dincolo

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
12

Textul vorbeste despre lipsa de comunicare, despre firile masculina si feminina diferite.Despre incapacitatea intelectuala si sentimentala a barbatului de a intelege si iubi cu adevarat femeia.De a empatiza cu femeia.

E vorba de barbatul si de femeia dintr-un anumit fel de societate patriarhala (condusa de barbati) in care femeia nu era incurajata sa se "exprime" in relatia matrimoniala biologica.Ci chiar dimpotriva.Era considerat un comporatament "de rusine".(Problema sociala si literara a ..explodat in romanele lui D.H.Lawrance).

Este drama femeii careia i se ofera statul social (casatorie, onorabilitate) in schimbul reprimarii /interzicerii/cenzurarii feminitatii.

Barbatul este pur si simplu intr-un univers paralel.Pretinde ca o iubeste , o saruta" "infocat"de 7 ani dar se intreaba de ce nu ii raspunde cu aceeasi pasiune. Si ,...continua, adancind prapastia!!!.Nevinovatia ei ii "tulbura simturile" (!!) in loc sa il fac mai atent, mai grijului...in loc sa il indemne la un pas inapoi ,pt a o lua pe ALT drum, eventual intreband.Dar "desteptul" daca nu e si fudul, parca nu e "destept" destul.Cum sa intrebe un barbat o femeie?Taman in o problema in care barbatii le stiu pe toate, pt ca sunt barbati, iar femeile nu stiu pt ca NU AU VOIE sa stie! Daca ai vreo nedumerire despre cum era acea societate, documenteaza-te azi la fundamentalistii religiosi mus..ani sau [email protected], dar exista destula discriminare "de gen" si la cres..ni.

In momentul in care barbatul din text se intreaba este clar nu doar ca nu stie ce ar fi trebui sa stie, dar si ca nu vrea sa afle.Pt ca poate ar trebui sa renunte la egoismul nu doar cel al actiunii concrete, ci cel de atitudine."Pedeapsa" vietii si a femeii este ca ea nu raspunde. Ea STIE de ce, iar el nu vrea sa afle.De fapt, la un anumit nivel, aceasta este si cauza.Ca nu vrea sa afle!!!

Personajul feminin este construit cu multa intelegere, prin descrieri delicate directe ('naivitate feciorelnica","fetita nedumerita", 'zambetul ii parea adumbrit de o melancolie stranie,care ii lacrima vesnic in ochii albastri, ganditori")."Lebada" este caracterizata si indirect, prin atitudini ( "ca si cand i-ar fi fost frica sau rusine"-CA SI CAND???? Îi ERA si frica si rusine, asa era societatea atunci!!).

Super text, incununat de titlu, se vede ca autorului i s-a confesat cel putin o femeie care a TRAIT aceasta drama.

De cauta si de citit tot romanul (toata nuvela??), as vrea sa ii aflu mesajul!!



andreeaveneciuc: Ai scris mult prea mult, iar romanul se numeste Cântecul Lebedei de Liviu Rebreanu, poți sa mi o faci mai scurta te rog?
albatran: ma doare inima sa imi mutilez creatia..dar as putea sa o scurtez oleaca...a trecut insa timpulsi ar trebuisa cer o corectare..
albatran: sa ca o sa muncesti si tu putin pe text sa il "tai" ...ca doar nu dai CopY Paste si il prezinti la oara/teme
albatran: cand incepe scoala
albatran: mai taie, mai pune de la tine, dac tot ti-am dat o idee doua...asa e la limba rom,ana
Alte întrebări interesante