Limba română, întrebare adresată de yung2k, 8 ani în urmă

Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, semnificațiile textului urmator, evidențiind două trăsături ale ideologiei pașoptiste

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anamariaoneg
77

Poezia "Visul lui Stefan cel Mare" de Dimitrie Bolintineanu apartine ideologiei pasoptiste atat prin inspiraţia din trecutul istoric cat si prin reflectarea problemelor sociale ale epocii respective.

O prima trasatura este inspiraţia din trecutul istoric, din lupta pentru eliberare socială şi unitate naţională. In linistea profunda a noptii " Seara raspandeste umbrele-i usoare" este infatisat Stefan cel Mare care, desi cuprins de un sentiment de neliniste si tristete "ratacit prin vai" "Inima-i zdrobita ca a lui ostire" nu se lasa infrant de propriile-i ganduri ci isi indeamna "bravii sai" sa lupte pentru tara indiferent de ce se va intampla.  Opera prezinta astfel, un episod din domnia lui Stefan cel Mare care intareste trasatura prezentata anterior.

O alta trasatura este reflectarea problemelor sociale ale epocii respective. Prin comparatiile din a treia strofa a poeziei "Inima-i zdrobita ca a lui ostire/ Tara-i intristata ca a lui gandire" se subliniaza sentimentul de deznadejde care il cuprinde parca atat pe domnitor cat si intreaga tara la gandul esuarii luptei. Urmeaza resemnarea si incurajarea pe care Stefan cel Mare o transmite oastei "Daca-n cartea soartei este insemnat/ A pieri poprul cel mai laudat". De asemenea in text se contureaza caracterul puternic si vitejia poporului roman, avandu-l ca reprezentat pe domnul Stefan cel Mare, folosit ca model pentru generatiile perioadei pasoptiste.

Alte întrebări interesante