Limba română, întrebare adresată de jcnta, 8 ani în urmă

Prezintă, pornind de la urmatorul text : - rolul didascaliilor/indicațiilor scenice : "ZOE și TIPĂTESCU
ZOE: Unde e? unde poate să fie Cațavencu?
TIPĂTESCU: Nu știu: a fugit, a murit, a intrat în pământ... (după o pauză, apropiindu-se de Zoe) Ei? și pentru ce voiești să știi? pentru ce să te-ngrijești mai mult acuma? Din contră. Eu parcă nu mai am grije... Zoe, gândește-te: de două zile, oamenii noștri aleg pe Dandanache, pe care-l așteptăm din minut în minut, — am ordine să-i faco primire strălucită...
ZOE: Ei și?
TIPĂTESCU: Ei!... De două zile va să zică, strivesc pe Cațavencu, și el nu e nicăiri. Unde e? pentru ce nu s-arată?... are scrisoarea, pentru ce nu o publică? Pentru ce a dispărut, nu știu, — din ce motive nu publică scrisoarea, nu-mi pasă, — destul că nu o publică... Și-l crezi tu pe mișelul capabil să nu o publice pentru altceva, decât pentru că nu poate?
ZOE: Ce inimă! ce judecată ai, Fănică? (cu frământare concentrată.) Dar aste două zile cum am trăit eu?... Ce strângere continuă de inimă! ce frică! ce tortură!... Fiecare persoană care-mi iese înainte, fiecare figură pe care o văz, fiecare mișcare ce se face în jurul meu îmi zdrobește toată puterea... Fănică, ai milă de mine, o zi încă de astfel de chinuri și nu mai pot trăi... înnebunesc... (își ia capul în mâini și plânge.)
TIPĂTESCU: Nu fi copilă, Zoe… Zoe... (I. L. Caragiale, O scrisoare pierdută)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariand671
2
Sper ca te ajuta , îți zic eu ca astea sunt foarte bune
Anexe:

jcnta: Mersi frumos
Alte întrebări interesante