Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

prezinta un personaj dintro carte citita si motiveaza de ce l-ai ales intr-o compunere de a ta . VA ROG E URGENT

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
2

Salut !

✽✽✽✽✽

Cartea citită: ” Amintiri din copilărie ”, fragmentul ” La școala din sat

Autorul: Ion Creangă

Roman autobiografic, în patru părți, Amintiri din copilărie de Ion Creangă se remarcă prin umor, limbajul viu și prin plăcerea de a povesti a naratorului.

Nică, personaj narator, este prezentat mai mult din interior, prin vorbe și prin atitudini, monologul devenind un procedeu tipic de caracterizare: ” Hei, hei ! când aud eu de popă și de Smărăndița popei, las muștele-n pace și-mi iau alte gânduri, alte măsuri. ” Indirect, Nică se prezintă prin fapte, vorbe și relațiile cu celelalte personaje.

Năzdrăvăniile lui Nică nu sunt neobișnuite, ele par firești la vârsa copilăriei. Romanul prezintă, cu nostalgie și umor, sufletul copilului care descoperă lumea, reacțiile lui specifice, adesea contradictorii în fața evenimentelor vieții.

Întâmplările sunt povestite la persoana I, de aceea, naratorul este înțelegător cu eroul aflat la anii copilăriei. Implicarea afectivă în povestire a naratorului este evidențiată și în episodul La școala din sat. Într-o zi prin luna mai, fiind la școală, Nică este ascultat de ” unul, Nic-al lui Costache ” care fiind supărat că eroul îi adusese într-o zi o palmă Smărăndiței popii că nu-l lasă să prindă muște, îi însemnează douăzeci și nouă de greșeli, deși nu terminase încă de ascultat.

Apreciind, analizând și înțelegând ce va urma ” Ce-i de făcut, măi Nică ? ”, Nică decide să fugă acasă și să nu se mai întoarcă acolo. Văzându-se urmărit de ” doi hojmalăi ”, deși îi era teamă după cum mărturisește, Nică nu e lipsit de imaginație și se adaptează repede situației. Ajuns acasă, Nică îi spune părinților că nu se mai duce la școală ” măcar să știu bine că m-or omorî ”.

Am ales acest personaj deoarece evidențiază starea de fericire și de bucurie a vârstei în care grijile nu sunt importante deloc și fără necazuri, când toată atenția lui se îndreaptă către joacă și scurgerea timpului.

Alte întrebări interesante