Istorie, întrebare adresată de andreeaburcea, 8 ani în urmă

Primul Război Mondial a izbucnit după o perioadă de pace și prosperitate numită __________. Cauzele acestuia au fost rivalitatea dintre marile puteri europene (Marea Britanie, Franța, Italia, __________) pentru teritorii și, în special, pentru __________, de unde erau aduse materii prime ieftine necesare industriei. Între cauze se numără și mișcările naționaliste din __________, zonă numită „butoiul cu pulbere” al Europei; de asemenea, faptul că Franța avea de recuperat teritorii de la Germania: bogatele provincii Alsacia și __________.

 

Războiul a izbucnit în urma asasinării lui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului __________, la Sarajevo, de către un naționalist sârb.



 

Războiul s-a purtat între statele membre ale celor două alianțe politico-militare: Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, __________, Imperiul Otoman) și Antanta (Franța, Marea Britanie, Rusia etc.). A fost un război cu multe victime, din cauza armelor și a strategiei folosite: arme eficiente pentru războiul defensiv, precum pușca și __________, și lupta în __________. Noile arme (avionul, submarinul, __________) nu erau încă suficient de numeroase și performante pentru a fi decisive.

Cele mai importante bătălii au avut loc la Tannenberg și __________ pe Frontul de Est și la Marna, __________ și pe râul Somme pe Frontul de Vest. România, care și-a declarat neutralitatea la începutul războiului, a intrat, în cele din urmă, de partea Antantei, deoarece dorea eliberarea românilor din Transilvania, Banat și __________, aflați sub stăpânire austro-ungară. Războiul s-a încheiat atunci când nu a mai fost susținut de populația civilă, după ani de lipsuri alimentare, __________ și traume emoționale provocate de numărul foarte mare de morți și răniți. Germania a cerut __________ în urma revoltelor de stradă izbucnite în __________. Pacea a fost încheiată după intense tratative, desfășurate la __________ timp de un an. La baza negocierilor au stat principiile cuprinse în Cele 14 puncte promovate de __________, prin președintele W. Wilson. Germania a pierdut colonii și teritorii europene și a fost obligată să-și reducă drastic efectivele militare și să plătească __________ de război.

Listă de expresii și cuvinte

armistițiucoloniiLacurileParisScandinaviatranșeeAustro-UngariaepidemiiMazurienePeninsulaStatele UniteVerdunBavariaGallipoliLorenaBalcanicăale AmericiiBerlinGermaniamitralierăreparațiitancBulgariaLa Belle ÉpoqueOlteniaTransilvani
va rog ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de iGeo
92

Răspuns:

Primul Război Mondial a izbucnit după o perioadă de pace și prosperitate numită La Belle Époque. Cauzele acestuia au fost rivalitatea dintre marile puteri europene (Marea Britanie, Franța, Italia, Germania) pentru teritorii și, în special, pentru colonii, de unde erau aduse materii prime ieftine necesare industriei. Între cauze se numără și mișcările naționaliste din Peninsula Balcanică, zonă numită „butoiul cu pulbere” al Europei; de asemenea, faptul că Franța avea de recuperat teritorii de la Germania: bogatele provincii Alsacia și Lorena. Războiul a izbucnit în urma asasinării lui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Austro-Ungariei, la Sarajevo, de către un naționalist sârb.

Războiul s-a purtat între statele membre ale celor două alianțe politico-militare: Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Imperiul Otoman) și Antanta (Franța, Marea Britanie, Rusia etc.). A fost un război cu multe victime, din cauza armelor și a strategiei folosite: arme eficiente pentru războiul defensiv, precum pușca și mitraliera, și lupta în traașee. Noile arme (avionul, submarinul, tancul) nu erau încă suficient de numeroase și performante pentru a fi decisive.

Cele mai importante bătălii au avut loc la Tannenberg și Lacurile Mazuriene pe Frontul de Est și la Marna, Verdun și pe râul Somme pe Frontul de Vest. România, care și-a declarat neutralitatea la începutul războiului, a intrat, în cele din urmă, de partea Antantei, deoarece dorea eliberarea românilor din Transilvania, Banat, aflați sub stăpânire austro-ungară. Războiul s-a încheiat atunci când nu a mai fost susținut de populația civilă, după ani de lipsuri alimentare, epidemii și traume emoționale provocate de numărul foarte mare de morți și răniți. Germania a cerut armistițiu în urma revoltelor de stradă izbucnite în Berlin. Pacea a fost încheiată după intense tratative, desfășurate la Paris timp de un an. La baza negocierilor au stat principiile cuprinse în Cele 14 puncte promovate de Statele Unite ale Americii, prin președintele W. Wilson. Germania a pierdut colonii și teritorii europene și a fost obligată să-și reducă drastic efectivele militare și să plătească reparații de război.

#copaceibrainly


leopard395: multumeeesc!!!
Alte întrebări interesante