Istorie, întrebare adresată de cristiantrocinel, 8 ani în urmă

prin ce ma impresionat Ștefan cel Mare. VA ROG FRUMOS​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dariuspetrico55
0

Răspuns:

Pe 2 iulie 1504 s-a încheiat cea mai lungă domnie a Evului Mediu cunoscută în Țările Române.  La această dată, se stingea din viață, la Suceava, după o domnie de 47 de ani, Ștefan cel Mare (1457-1504), Domnul Moldovei. În acest an, la 2 iulie, se împlinesc 515 ani de la moartea sa.

Trecerea timpului nu l-a șters din memoria urmașilor, faptele sale de vitejie fiind deseori menționate nu numai de către istorici, ci și de poeți, dramaturgi și romancieri.

Este unanim recunoscut că Ștefan cel Mare a fost cel mai important domnitor român din Evul Mediu. Academicianul Ioan Aurel Pop remarca faptul că, aflat în fruntea țării aproape o jumătate de secol, a dat nume și conținut unei epoci, precum Regina Elisabeta I în istoria Angliei sau Cazimir al IV-lea în istoria Poloniei. Același istoric afirma că „Poporul l-a numit «mare și sfânt», l-a slăvit ca pe un erou și l-a imaginat mereu, peste veacuri, cu crucea într-o mână și cu sabia în alta. După fiecare izbândă (…) ridica câte o biserică, pentru a aduce preaplecată mulțumire Domnului. Astfel, a înălțat zeci de biserici și mănăstiri, fiind unul din cei mai mari ctitori (…) din istoria României. Astăzi, el este trecut în calendar, între sfinți, ca și alți suverani importanți din mai toată Europa”.

Ștefan cel Mare a rămas în istorie nu numai ca un mare războinic sau un mare ctitor de lăcașuri sfinte, ci și ca un iscusit diplomat, el căutând să realizeze cele mai favorabile tratate cu puterile vecine sau chiar cu otomanii. Nu întâmplător Ștefan cel Mare este lăudat în scrisorile suveranilor pontifi Sixt al IV-lea și Inocențiu al VIII-lea. Abilitățile dipolomatice ale domnitorului moldovean sunt dovedite mai ales de tratatele negociate cu marile puteri vecine, cum este tratatul de pace încheiat în 1475 cu Ungaria regelui Matia Corvinul. Cronicarul polon Jan Dlugosz menționează faptul că voievodul moldovean a inițiat acțiuni diplomatice și pe lângă sultanul Mohamed al II-lea, căruia i-a trimis o solie cu daruri bogate, scopul principal fiind acela de a afla cum a reacționat sultanul în urma confruntărilor moldo-otomane.

Explicație:

daca mai vrei mai adauga ceva.

Răspuns de ririroro
2

Răspuns:

Victoriile militare spectaculoase ale lui Ştefan cel Mare, repurtate practic împotriva tuturor vecinilor săi (turci, tătari, maghiari, poloni) au fost pregătite întotdeauna de o politică externă foarte abilă, ce a permis voievodului ca, înconjurat de trei adversari redutabili (Ungaria, Polonia şi Imperiul Otoman), să nu se angajeze niciodată într-un conflict pe două fronturi. Din punct de vedere diplomatic, Ştefan cel Mare a purtat negocieri şi a încheiat alianţe, în funcţie de împrejurări, cu o serie de state puternice din estul, centrul şi vestul Europei (Hanatul de Crimeea, Imperiul Otoman, cnezatul de Moscova, Polonia, Ungaria, Veneţia, Statul Papal). La acestea se adaugă şi tratativele iniţiate în vederea organizării unei alianţe antiotomane cu Uzun Hassan, şahul statului turcoman din Anatolia orientală şi Iranul Occidental. Dar și prin abilitățile sale diplomatice.Victoriile militare spectaculoase ale lui Ştefan cel Mare, repurtate practic împotriva tuturor vecinilor săi (turci, tătari, maghiari, poloni) au fost pregătite întotdeauna de o politică externă foarte abilă, ce a permis voievodului ca, înconjurat de trei adversari redutabili (Ungaria, Polonia şi Imperiul Otoman), să nu se angajeze niciodată într-un conflict pe două fronturi. Din punct de vedere diplomatic, Ştefan cel Mare a purtat negocieri şi a încheiat alianţe, în funcţie de împrejurări, cu o serie de state puternice din estul, centrul şi vestul Europei.


cristiantrocinel: ms
ririroro: cu plăcere
Alte întrebări interesante