Studii sociale, întrebare adresată de wolfboy99, 8 ani în urmă

Principiile generale ale Convenției Onu cu privire la drepturile copilului sunt :

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nechiforanisoara6
7

Răspuns:

Patru principii fundamentale

O lectură atentă a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului va permite, destul de repede, identificarea a patru principii fundamentale prin prisma cărora au fost precizate toate drepturile.

Astfel, în primul rând, se poate afirma că ascultarea opiniei copilului, participarea acestuia la oricare dintre deciziile care îl privesc este cheia către înțelegerea drepturilor acestuia. Copiii sunt oameni în toată puterea cuvântului, ceea ce înseamnă că trebuie să fie consultați și ascultați, iar opiniile lor trebuie luate în considerare.

În al doilea rând, caracteristicile lipsite de relevanță nu trebuie niciodată să fie un temei pentru un tratament diferit aplicat unui copil, pentru discriminare. De exemplu, religia sau identitatea etnică a copilului nu trebuie să genereze un tratament diferit (exceptând situația în care aceste caracteristici au relevanță pentru o anumită decizie). La fel de bine, o fată nu trebuie exclusă de la un curs de tâmplărie doar pentru că este fată, după cum nici un copil cu dizabilități nu trebuie exclus din activitățile sportive. Cu alte cuvinte, întotdeauna trebuie să se procedeze nediscriminatoriu.

În al treilea rând, orice copil are dreptul la viață și dreptul de a se dezvolta fizic și psihic, în egală măsură. Aceștia trebuie protejați împotriva amenințărilor și pericolelor externe. Copiilor trebuie să li se pună la dispoziție tot ceea ce este necesar pentru o dezvoltare sănătoasă.

În fine, este adevărat că multe dintre deciziile care îi privesc pe copii sunt luate de către adulți. Toate deciziile care îi privesc pe copii trebuie însă adoptate astfel încât să se aibă în vedere, în primul rând, interesul superior al copilului. Adulții au datoria de a face tot ce este mai bine pentru protecția, dezvoltarea și bunăstarea copiilor. Sper ca te-am ajutat

Alte întrebări interesante