Fizică, întrebare adresată de iulianahaliga73, 8 ani în urmă

principiul de functionare a motoarelor termice referat la fizica 2 pagini.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de robertocarmen036
2

Răspuns:

Un motor termic este un dispozitiv care converteste energia termica in energie mecanica. Acest lucru se face prin exploatarea diferentei de temperatura dintre doua surse de caldura.

Principiul de functionare al unui motor termic se bazeaza pe ciclul termodinamic Carnot. Acest ciclu consta din patru procese: doua procese adiabatice si doua procese izobare.

In primul proces, gazul din camera de combustie este incalzit prin arderea unui combustibil, cum ar fi benzina sau motorina. Acest lucru creeaza o presiune mare in camera de combustie, care actioneaza asupra pistonului. Pistonul se misca astfel in jos, comprimand gazul si facand ca temperatura sa creasca.

In al doilea proces, gazul este comprimat izobar, ceea ce inseamna ca temperatura ramane constanta in timp ce se face o schimbare de volum.

In al treilea proces, gazul comprimat este racit intr-un schimbator de caldura. Acest proces este adiabatic, ceea ce inseamna ca nu se transfera caldura intre gaz si mediul inconjurator.

In al patrulea proces, gazul racit se expanda, ceea ce inseamna ca volumul sau creste in timp ce presiunea scade. Acest proces elibereaza energie mecanica, care actioneaza asupra pistonului si il face sa se miste in sus.

Acest ciclu se repeta in mod continuu, creeand energie mecanica care poate fi folosita pentru a face un obiect sa se miste.

Exista mai multe tipuri de motoare termice, cum ar fi motoarele cu combustie interna si motoarele cu aburi. Indiferent de tipul de motor termic, principiul de functionare se bazeaza pe ciclul termodinamic Carnot.

Alte întrebări interesante