Principiul pluralismului politic presupune ...........
VĂ ROG!!!!!!!!!!!!!
Răspunsuri la întrebare
Principiul pluralismului politic
Termenul de „pluralism” este utilizat în moduri diferite, în funcție de domeniul de referință (politic, cultural etc.).
În ceea ce privește domeniul politic, adică ceea ce are de‑a face cu organizarea și administrarea comunităților umane, pluralismul este apreciat ca principiu fundamental al democrației și al statului de drept.
Astfel, în conformitate cu principiul constituțional al pluralismului, în cadrul articolului 40, alineatul (1), Constituția României precizează faptul că cetățenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate și în alte forme de asociere, precum organizațiile neguvernamentale, comitetele, ligile, asociațiile profesionale, religioase, ale consumatorilor etc., cu scopul de a participa la viața societății, pentru realizarea unor interese legitime comune. Cu excepția partidelor politice, toate celelalte forme de asociere fac parte din societatea civilă.
Așadar, principiul pluralismului politic înseamnă dreptul garantat prin Constituția României ca cetățenii români să se asocieze în partide politice cu orientare diferită din punct de vedere al principiilor și anume: orientate de stânga, de centru sau de dreapta.