Limba română, întrebare adresată de gfdg, 9 ani în urmă


Priviți cu atenție tabloul lui Ștefan Luchian , Intitulat Lunca la Poduri . Realizați o descriere a lui ,folosind cât mai multe adjective . Redați cu ajutorul lor forma si culoarea frunzelor din prim-planul tabloului si din planul îndepărtat , culoarea câmpiei si a cerului . Observați diversitatea nuanței de verde si încercați sa le exprimați prin adjective potrivite . Observați forma copacilor , încercați sa ghiciți momentul pe care il sugerează tabloul si nu uitați sa va referiți la impresiile pe care acest tablou le-a produs asupra voastră . Subliniați adjectivele folosite .

Tabloul este in atasamentul urmator:

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crinairin
254
Stefan Luchian,in tabloul ,,Lunca la Poduri'' surprinde un peisaj parca descris dintr-o poveste.
In plin cadru se vad plopii pictati in culorile asa cum sunt ei in realitate,inconjurati de mici lastari si iarba putin mai verde datorata umbrei racoritoare tinuta de copacii nici prea inalti,nici prea scunzi,nici prea bogati,dar nici golasi in coroane.
In fundal se vede un peisaj de lunca cu mici arbusti,predominanta fiind intinderea ierbii galbena amestecata si in culoarea verde divers,mai mult verzui.
Tabloul reda o zi din viata unei lunci linistitoare,tulburata doar de adierea pala a vantului de primavara.
Din tablou putem deduce cu usurinta ca este redata viata luncii intr-un moment al renasterii primavaratice.Forma copacilor este diferita;sunt copacii tineri langa copacii batrani.Un semn ca este primavara ne indica contrastul cerului senin,un albastru deschis cu un alb purificator,iarba noua peste cea veche.Frunzele contin verdele ocru,verzui,amestecat de florile albe ca un nufar.Copacii au crescut inalti,semeti si timpul i-a modificat dupa cum ei au plans sau ras in bataia vantului,lumina soarelui,greutatea zapezilor si picaturilor reci ,umezi sau calde ale ploii.
Tabloul este o arta a pictorului,reda frumusetea incontestabila a luncii,a naturii in general,surprinsa prin ochii unui artist asa cum numai el o vede.Ne transmite emotii,respect si intelepciune.Iubind natura,ne iubim pe noi.Privind un tablou,ne gandim la maiestria pictorului si la ceea ce a vrut sa ne transmita.Asa cum natura este o capodopera a vietii,asa si tabloul reprezinta tot o capodopera ce-si are locul in patrimoniul tezaurelor lasate mostenire de marii pictori romani.

gfdg: Vai....ce frumos..iti multumesc
crinairin: Pentru putin!
EpicSweeperEliteMC: Mersiii
Alte întrebări interesante