Probabil nimeni de aici nu stie sa raspuna la asta, dar imi incerc totusi norocul...
Cum este prezent acidul carbonic in plasma? Stiu ca prin fenomenul Hamburger ajung in plasma H+ si HCO3- care se combina cu Na si formeaza bicarbontat de Na. Pentru a mentine pH la valoare normala stiu ca H+ se combina cu bicarbonatul, formeaza acidul carbonic si disociaza in CO2 si H2O. Co2 va fi eliminat prin expir. Atunci cum mai sunt prezenti in plasma si H+? Nu se combina in totalitate cu bicarbonatul? Si atunci bicarbonatul cum mai exista? Nu disociaza in totalitate in CO2 si H2O?
Răspunsuri la întrebare
regula chimica :
H2CO3 e acidul, HCO3 este baza lui...cu cele doua in echilibru, ca sistem tampon echilibrul va fi in dreapta (daca apare un nou acid in mediu) sau spre stanga (daca mediul intern-sangele- se alcalinizeaza)
In tesut, prin reactii metabolice, se formeaza CO2 (am ilustrat prin PRIMA IMAGINE). Din aceasta cantitate (aflata in tesuturi) :
- 8% ajunge in plasma, unde CO2+H2O --form H2CO3 (ACID CARBONIC)
- 65% va difuza in eritrocite, unde se hidrateaza rapid (datorita enzimei-ANHIDRAZA CARBONICA) si rezulta H2CO3; acesta se disociaza rapid cu obtinere de HCO3-. Ionul de hidrogen se va lega de hemoglobina (am desenat in prima imagine). Bicarbonatul va difuza din celula in plasma, iar anionul (clorul) va difuza din plasma in interiorul eritrocitului. Acest fenomen are rolul de a echilibra sarcinile de o parte si de alta a celulei.
- 25% din cantitatea de CO2 se fixeaza de hemoglobina + O2 cedat tesuturilor si se formeaza carbaminhemoglobina (proportie de 5%)
in IMAGINEA 2 :
In eritrocit soseste si O2HbK, unde :
-oxigenul a fost cedat tesuturilor,
-K ce a fost respins (activitatea aldosteronului),
- iar hemoglobina care a mai ramas se fixeaza de hidrogen rezultat din disocierea adicului carbonic si ==> se formeaza hemoglobina redusa (O2 a fost cedat tesuturilor - din oxihemoglobina rezultand hemoglobina redusa)
In IMAGINEA 2 :
NaCl din plasma se disociaza, clorul migreaza in eritrocit si se leaga de potasiu, iar Na (ramas in plasma) se cupleaza cu anionul (HCO3-) si formeaza NaHCO3
Acest NaHCO3, la nivelul rinichiului, in urina sufera urmatoarele reactii (este scindata molecula): IMAGINEA 3
Na va difuza inapoi in capilarul tubular, iar din celulele tubulare va fi expulzat in proton (pentru mentinerea pH-ului) care se va atasa de HCO3 si va rezulta H2CO3. Acesta, mai departe, disociaza in CO2 , H2O. Apa e eliminata in urina finala, CO2-ul ajunge in plasma, si va fi de asemenea expulzat in final.