Problema 1
Dacă se apropie unul dintre polii unui magnet puternic de un grup de sârme din fier atârnate de un fir de aţă, atunci mai întâi se constată că extremităţile libere ale sârmelor se desfac, iar când magnetul a ajuns foarte aproape, ele se strâng. Dupăcoborârea magnetului capetele sârmelor se depărtează între ele. Explicaţi de ce se întâmplă cele descrise.
Problema 2
Dacă se aduce un magnet în apropierea unei busole, acul magnetic al acesteia deviază şi nu mai rămâne orientat în mod normal, cu polul său nord către nordul magnetic al Pământului. De ce indicaţia acului se modifică într-o măsură mult mai
redusă dacă se alipeşte de polii magnetului o placă de fier moale destul de groasă (considerăm un magnet în formă de U - magnet potcoavă) .
Multumesc
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
Răspuns:
,
Explicație:
1. Fiecare sârmă devine un magnet, iar capetele libere au pol opus polului cu care se apropie magnetul. Asa ca ele se resping una pe alta. Dar, când magnetul se apropie, forță de respingere dintre ele devine nesemnificativa fata de forța cu care le atrage magnetul.
2. Placa de fier devine un magnet care va "răspunde" forței de atracție a magnetului potcoava și astfel va fi ca un izolator slab pentru busolă.
Alte întrebări interesante
Fizică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Fizică,
8 ani în urmă
Geografie,
8 ani în urmă
Informatică,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă