probleme ale sistemului cardiovascular
Răspunsuri la întrebare
1. Cardiopatia Ischemica:
- Este cea mai frecventa cauza a mortalitatii in Europa si America de N
- Se datoreaza scaderii debitului sangvin la nivelul circulatiei coronare
- Imbraca o forma acuta (ocluzia coronariana acuta, infractul miocardic) sau cronica (diminuarea fortei de contractie a pompei cardiace)
- Simptome: dureri pericardice caracteristice, EKG cu unde T ascutite si simetrice
- Cea mai vrecventa cauza a diminuarii debitului coronarian este ateroscleroza; spasm, compresie sau obturare a arterelor coronare
- Pentru a preveni acest proces sunt necesare o alimentatie echilibrata, precum si evitarea sedentarismului.
2. Aritmiile cardiace:
- Reprezinta tulburari in producerea si/sau conducerea impulsului cardiac, deci dereglari ale ritmului cardiac normal
- Cause cardiace (tulburari ale stimulilor de la tesutul nodal), infectioase, pulmonare, neuroendocrine, stres etc.
- Simptome: dispnee, palpitatii, ameteli, lipotimie (lesin), dureri pericordiale, extrasistole
3. Hemoragiile interne si externe:
- Pierderea unei cantitati de sange din sistemul circulator, fie la exteriorul organismului (hemoragii externe), fie in tesuturi sau cavitati ale organismului (hemoragii interne), are consecinte grave sau dramatice, in functie de cantitatea pierduta sau de tesutul lezat.
- Cauzele sunt multiple, cele mai frecvente fiind cele traumatice
- Simptome: paloare, agitatie, hipotensiune, accelerarea pulsului si a respiratiei, transpiratie, senzatie de sete. Evidentierea sangelui la nivel cutanat.
4. Leucemiile:
- Reprezinta neoplazii ale tesuturilor hematoformatoare; bolia ale sangelui caracterizate prin tulburari ale procesului de maturatie a leucocitelor
- Cauze: cresterea importanta a nr de leucocite (pana la sute de mii pe mm cub de sange), prezenta elementelor figurate imature in sange.
- Simptome: anemie, febra, hemoragii, marirea splinei si ganglionilor limfatici, scadere progresiva in greutate, infectii supraadaugate
5. Anemiile:
- Se definesc ca o scadere a numarului de eritrocite sau a cantitatii de hemoglobina
- Pot fi provocate prin: pierderi, producerea insuficienta, distructie excesiva sau combinatie a acestor mecanisme; infectii, paraziti sau au cause toxice ori genetice
- Cele mai frecvente tipuri de anemie sunt urmatoarele:
∙ Anemia prin pierdere de sange: dupa o hemoragie rapida, organismul inlocuieste plasma pierduta in 1-3 zile, insa eritrocitele revin la normal in 3-6 saptamani. In cazul unor hemoragii mici si repetate, continutul in hemoglobina al hematiilor este afectat (acesta scade).
∙ Anemia feripriva: apare prin alternarea producerii de hemoglobina, ca urmare a unui deficit la nivelul metabolismului Fe-ului (aport, absorbtie, transport).
∙ Anemia megaloblastica: se caracterizeaza prin producerea unor hematii mai mari decat normalul, cu forma si functionalitate alterate. Acest fapt se datoreaza, in principal, unor perturbari la nivelul absorbtiei intestinale a vitaminei B12 sau acidului folic.
- Simptome: paloare accentuate a pielii si mucoaselor, slabire prograsiva, astenie, aritmii cardiace, palpitatii, lipsa apetitului.