Ed. tehnologică, întrebare adresată de MARIMARI81, 8 ani în urmă

procedeul de extracție a mierii

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de desx
2
ridicarea fagurilor cu miere din stup. Momentul optim pentru recoltarea fagurilor este atunci când aceştia sunt căpăciţi cel putin 1/3 din suprafata acestora. Acest fapt indică apicultorului că mierea este maturată în proporţie cît mai mare, deci conţinutul apei este adus la valoarea necesară conservării acesteia. Ridicarea fagurilor din stup necesită indepartarea albinelor de pe aceştia care se face prin scuturare şi periere cu o perie apicolă specială sau prin alte metode utilizate în special în apicultura profesionistă. Folosirea de podişoare speciale prevăzute cu un dispozitiv prin care albinele pot ieşi dar nu mai pot reintra (izgonitoare de albine) care pot fi montate peste corpurile de bază cu cel puţin o zi înainte – este un sistem practicat în sistemul vertical de întreţinere.

Folosirea unor aparate speciale care suflă puternic aer printre rame şi îndepărtează albinele dintre rame. Folosirea unor substanţe repelente  pentru albine. Acestea trebuiesc utilizate cu precauţiile de rigoare atat pentru apicultor cât şi pentru a nu polua mierea sau ceara.

Fagurii recoltaţi sunt preluaţi în lădiţe speciale sau în corpuri de stupi şi sunt aduşi cât mai repede în camerele de extracţie. Este foarte importantă temperatura în momentul extracţiei deoarece la 20 °C mierea este de 3 ori mai vâscoasă decât la 30°C.

O etapă prealabilă extracţiei este descăpăcirea fagurilor căpăciţi. Pentru aceasta se folosesc mai multe unelte specifice (furculiţa de descăpăcit, cuţit de descăpăcit) sau utilaje de descăpăcit automate în funcţie de capacitatea şi dotarea stupinii. Totodată pentru descăpăcire este utilizată o tavă sau o cuvă specială pentru descăpăcire cu sită de scurgere a mierii, unde este recoltată căpăceala.

Extragerea mierii propriuzisă  se poate face în spaţii special amenajate fie în cadrul stupinii fie în alte amplasamente. Pentru extracţie sunt utilizate extractoare de diferite capacităţi şi moduri de funcţionare. Toate, însă, utilizează ca principiu forţa centrifugă obţinută prin rotaţia ramelor la diferite viteze, de aceea acestea se mai numesc şi centrifugi.

Datorită forţei centrifuge mierea din celulele fagurilor este proiectată înafară, fiind preluată de pereţii extractoarelor şi se scurge pe la baza centrifugii în recipiente specifice.

Ramele sunt amplasate în lăcaşuri speciale, iar în funcţie de poziţia ramelor în timpul centrifugării există centrifugi tangenţiale şi radiale, verticale sau orizontale. Deasemenea există centrifugi manuale care folosesc un număr redus de rame de  obicei 3 sau 4 sau centrifugi automate care raspund necesităţilor de extracţie pentru un  număr mare de rame.

În stupinele profesioniste, în special în ţări în care randamentul în apicultură se face cu sute sau chiar mii de stupi sunt utilizate fluxuri tehnologice care cuprind maşini complet automate de descăpăcire şi extracţie. De menţionat că toate aceste echipamente şi utilaje trebuie să fie realizate din materiale de uz alimentar aşa cum este inoxul.

Mierea recoltată este depozitată în maturatoare din inox pentru limpezire, astfel ca impurităţile să se separe deasupra şi astfel mierea să poată fi preluată cît mai curat pentru îmbuteliere în borcane sau butoaie mai mari. În unităţile de condiţionare a mierii, în cazul cînd mierea s-a recoltat cu un procent de apă peste limitele admise (19%) mierea este preluată în vase şi supusă procesului de dezumidificare în camere speciale cu temperatură şi alte condiţii controlate.

In functie de conditiile de clima si flora, precum si de gradul de dezvoltare a familiilor de albine se poate obtine anual o cantitate de miere marfa intre 15 si 60 de kg miere.

Alte întrebări interesante