Geografie, întrebare adresată de mihailescuflorin956, 8 ani în urmă

proect la geografie despre dealuri si podisuri foarte multe explicati bine?​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgesandu
0

Răspuns:

Dealul, este o formă de relief care se prezintă ca o ridicătură a scoarței pământului mai mică decât muntele, având înălțimea cuprinsă între 200 și 800 metri. Dealurile sunt reprezentate pe hartă, de obicei, cu culoarea galben.

În unele regiuni ale României, cuvântul deal poate desemna o vie, o podgorie sau chiar o livadă. Vegetația specifică a dealurilor europene este formată din păduri de foioase (stejar, mai ales) și pășuni. Fiind reduse ca altitudine și prezentând numeroase avantaje, sunt în general bine populate. Locuitorii dealurilor cultivă pomi fructiferi, viță de vie și anumite plante de cultură, cresc animale, extrag cărbune, sare, gaze naturale, petrol.

În Subcarpații de curbură ai României se întâlnesc două fenomene rare vulcanii noroioși și focurile vii. Se formează prin mai multe căi: cutarea stratelor, fragmentarea podișurilor de către ape curgătoare, etc.

Podisul:

Podișul este o formă de relief destul de plană, sub formă de platou, aflată la altitudini egale sau mai ridicate decât cele ale dealurilor.

Tipuri de podisuri:

1. Terase în trepte

2 .Platouri înalte de peste 1000 m altitudine ca în Anzii Cordilieri sau Tibet

3. Podișuri alpine de eroziune glaciară, precum Platforma de eroziune alpină Borăscu din Munții Godeanu

4. Podișurile sunt frecvent formate dintr-un relief deluros, având o altitudine de peste 200 de m, care se pot întinde pe suprafețe de sute de kilometri.

Explicație:

Alte întrebări interesante