Fizică, întrebare adresată de gabrielevicol3, 8 ani în urmă

PROIECT Aparate și dispozitive hidraulice Scopul proiectului. Identificarea aparatelor şi dispozitivelor hidraulice uti- lizate în viaţa cotidiană. Tema poate fi realizată indi- vidual sau în echipă. De ce veti face? Veți învăța ce importantă au legile și principiile hidrostaticii în viata cotidiană şi cum au influențat evoluţia societății. Cum veți face? 1. Veti consulta site-uri de internet si alte surse de informaţii. 2. Veți stabili ce informații sunt relevante pentru pro- iectul vostru. 3. Veți prezenta cel putin două aparate sau dispozi- tive hidraulice utilizate în practică. Cum vei/ veţi prezenta proiectul colegilor? Vei/ veți realiza o prezentare powerpoint Cum se evaluează pro- iectul? Criterii: calitatea documentării, selecta- rea informaţiilor relevante, acurateţea prezentării. Au înțeles colegii din celelalte echipe informatiile pe care le-aţi prezentat? Cereți să vi se acorde calificative, să vă pună întrebări şi să vă facă sugestii.​
VA ROG!!
DAU 100 PUNCTE
COROANA

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de user89547979143
25

Aparatele hidraulice se bazează pe faptul că apa este un lichid incompresibil, conservând densitatea şi presiunea de-a lungul traseului său.

Exemple:

1. Pompele centrifuge (figura 1):

Sunt cele mai răspândite tipuri de pompe în sistemele hidraulice. Ele sunt alcătuite dintr-un rotor cu palete care se rotește în interiorul unui stator.

Lichidul intră în pompă în apropierea axului de rotație al rotorului și este expulzat cu viteză sporită, datorită forței centrifuge.

Aplicații:

Rafinării de petrol;

Centrale electrice;

Sisteme de alimentare cu apă.

Schema unei pompe centrifuge (figura 2):

1. Rotorul;

2. Statorul;

3. Paletele;

4. Arborele de antrenare;

5. Racordul de aspirație;

6. Racordul de refulare.

Puterea electrică Pel  este mai mare, trebuind să acopere atât puterea hidraulică Ph, cât și pierderile din motor.

Randamentul este raportul dintre Puterea hidraulică (obținută) și puterea electrică (consumată).

2. Frânele hidraulice (figura 3):

La sistemele de frânare, de exemplu, pistonul de împingere a lichidului (cel din manetă) este mai mic decât pistoanele care acţionează plăcuţele de frână, şi prin urmare forţa aplicată în manetă se amplifică, ajutându-ne să frânăm mai uşor şi mai eficient:

Presiunea P = constantă în lichid.

P = F1 / A1 = F2 / A2

Deoarece A2 mult mai mare ca A1, rezultă că, aplicând o forță mică F1, obținem la capătul celălalt o forță mult mai mare F2 (figura 4).

Pentru explicația unui alt exemplu, presa hidraulică, vezi şi:

https://brainly.ro/tema/6380032

Anexe:
Alte întrebări interesante