Geografie, întrebare adresată de andreeakarinastoica, 8 ani în urmă

proiect Delta Dunării​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de reudorin9999
13

Răspuns:

În perioada 2011 – 2012, Salvaţi Dunărea şi Delta va implementa proiectul ”Delta Dunării – paradisul aproape pierdut! Campanie de informare şi conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”. Proiectul se derulează prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii” şi se desfăşoară în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Proiectul ”Delta Dunării – paradisul aproape pierdut! Campanie de informare şi conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării” sau ”Delta Semper” se numără printre eforturile Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta de a informa, conştientiza şi educa cu privire la importanţa conservării biodiversităţii.

Implementarea proiectului presupune urmărirea a două mari traiectorii:

1. pregătirea și derularea campaniei de informare și conștientizarea principalilor actori: comunităţile locale, operatorii economici, turiştii, publicul larg precum şi factorii de decizie la nivel local, regional şi naţional;

2. crearea şi operaţionalizarea unei structuri permanente de consultare a factorilor interesaţi, structură care să permită viziunea integrată asupra problemelor cu care se confruntă Rezervația Biosferei Delta Dunării şi propunerea de soluţii sustenabile pentru viitorul acesteia.

În derularea campaniei de informare și conştientizare vor fi utilizate materiale scrise şi filmate realizate în cadrul proiectului de față: broșuri, pliante, Atlasul RBDD, afișe, autocolante, panouri informative și de atenționare, un film documentar de 60 de minute, precum și alte 65 de scurt-metraje despre unele specii emblematice ale RBDD.

O altă activitate care va fi implementată în cadrul proiectului este actualizarea şi îmbogăţirea site-ului ARBDD astfel încât să devină o platformă de comunicare dedicată în special celor care doresc să se documenteze şi să aibă acces la informaţii cât mai diverse legate de Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Instrumentul va fi funcţional încă din prima perioadă de implementare pentru a funcţiona ca un mijloc de informare pentru toţi factorii care acţionează în domeniul mediului şi care vor să se implice în proiect.

Activitatea de updatare şi realizare secţiune website se va realiza la sediul ARBDD. Resurse necesarele implementării activităţii sunt constituite din platforma IT de care dispune ARBDD (server, calculatoare, expertiză tehnică).

Această activitate este necesară deoarece s-a considerat că Internetul reprezintă modalitatea cea mai eficace pentru realizarea unei informări rapide şi permanente. Informaţiile pot fi actualizate în foarte scurt timp. De asemenea, aici pot fi postate toate materialele realizate în cadrul campaniei, astfel putând fi accesate oricând de către oricine, fără a mai necesita costuri suplimentare de tipărire. Un avantaj important al acestui mod de informare îl constituie transmiterea mesajelor către tânăra generaţie, care utilizează internetul ca principală sursă de informare.

Rezultate aşteptate (cuantificate):

- un site updatat şi îmbunătăţit (ARBDD);

- o platformă de comunicare dedicată în special celor care doresc să se documenteze şi să aibă acces la informaţii cât mai complexe legate de biodiversitate în Delta Dunarii

Rezultatele proiectului vor fi larg mediatizate în cadrul unei simpozion național ce va fi organizat la finalul proiectului. Pe parcursul implementării, rezultatele intermediare vor fi punctate prin comunicate de presă și alte informatii pe site-ul SDD, www.salvatidelta.ro.

E. Activități de consultare, conștientizare și informare

Activitatea E.1. Campania de conștientizare și informare „Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!”

Activitatea E.1.1. Materialele suport pentru susţinerea acţiunilor de conştientizare reprezintă o acţiune cu o dimensiune orizontală în cadrul campaniei, materialele tipărite fiind necesare pentru toate acţiunile ulterioare ale campaniei, fiind folosite în cadrul întâlnirilor cu comunităţile locale, cu elevii şi cu agenţii economici ce activează în zona Deltei. Această activitate a presupus realizarea următoarelor materiale:

– Broşura Rețete pentru sănătatea Deltei / Recipes for the Delta's health este destinată populaţiei şi administraţiilor locale din localităţile aflate în interiorul rezervaţiei. Aceasta cuprinde informaţii privind obiectivele de conservare ale rezervaţiei, caracterul special al zonei în care locuiesc, oportunităţile şi constrângerile de dezvoltare, problemele comunităţilor locale generate de includerea în aceste zone, coduri de conduită şi de bune practici şi soluţiile posibile (poveşti de succes). Au fost fi tipărite un număr de 4.000 exemplare, iar în format electronic broşura este disponibilă pe website în versiunile română și engleză.

Alte întrebări interesante