Studii sociale, întrebare adresată de ionelaionela200217, 8 ani în urmă

proiect despre eticheta unui produs alimentar ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stefanturlan011
4

Ce trebuie sa conțină eticheta de. la produsele alimentare:Numele produsului trebuie sa ne lamureasca complet asupra apartenentei la o categorie alimentara sau alta. Un produs zaharos similar ciocolatei, de exemplu, dar care nu contine unt de cacao la nivelurile prevazute de lege, nu are voie sa se numeasca ciocolata, ci tableta cu cacao sau cu gust de ciocolata.

Cantitatea din ambalaj. La unele produse, acest aspect este specificat intr-un loc ferit. Acum trebuie scris clar, pe fata ambalajului. Iar la produsele congelate, trebuie trecut si procentul de glazura de gheata. Sa nu ne trezim ca, dupa dezghetare, pestele urias, sa zicem, se transforma intr-un pestisor de acvariu.

Producatorul sau distribuitorul trebuie sa specifice datele de contact. Ei sunt raspunzatori din toate punctele de vedere si trebuie sa poata fi contactati la nevoie. Mai mult, la produsele din carne si peste, exista coduri speciale care permit, daca e cazul, stabilirea originii animalului de la care provine produsul. In felul acesta, pot fi gasiti cu usurinta „vinovatii” intr-o boala microbiana sau parazitara de origine animala.

Ingredientele, in ordinea descrescatoare a cantitatii. Trebuie scrisa chiar si apa. Aditivii trebuie sa figureze cu specificarea categoriei careia ii apartin (coloranti, emulsifianti, antioxidanti etc.).

Alergenii: nu mai sunt figurati separat, ci sunt scosi in evidenta in lista de ingrediente, fie cu litere bold, fie cu o culoare speciala. Puteti gasi si formule de genul „poate contine urme de… anumiti alergeni”. Asta nu inseamna ca ei sunt cu adevarat prezenti, ci ca alimentul trece pe o linie de productie unde este posibil sa se incarce cu mici cantitati de alergeni care nu sunt folositi ca ingredient (de exemplu, ciocolata amaruie care se face pe aceeasi linie cu ciocolata cu lapte poate contine urme de lapte). Dar cum la alergii nu cantitatea este esentiala, producatorul trebuie sa ia toate masurile pentru a evita imbolnavirea consumatorilor.Termenul de valabilitate, mai precis durabilitatea minima (la produsele cu perisabilitate redusa) sau data limita de consum (la produsele perisabile).

Declaratia nutritionala ne arata date extrem de valoroase, de la kilocalorii la proteine sau fibre. Este figurat si sodiul, sub denumirea de „sare”, chiar daca este de origine naturala.

Conditiile deosebite in care trebuie pastrat produsul (daca acestea exista) si, eventual, unele instructiuni de utilizare (le-ati vazut cu siguranta la prafurile pentru prajituri, sosuri sau supe).


stefanturlan011: lin primul rand ce? Și în al doilea rând dc numai buna ziua bună ziuă bună ziua
Alte întrebări interesante