proiect despre masina viitorului
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Automobilul viitorului va fi complet autonom, electric, cu caroserie din fibră de carbon şi dotat cu senzori de avertizare la coliziune, pentru a creşte gradul de siguranţă, consideră directorii Porsche şi Bosch, prezenţi, miercuri, la Cluj, la un congres organizat de UTCN.
Directorul general al Porsche Engineering Group, divizie a fabricantului auto german Porsche, Dirk Lappe, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca la un congres internaţional organizat de UTCN că, din punct de vedere al electronicii, automobilul viitorului va fi dotat şi cu sistem radar care va atenţiona asupra păstrării distanţei în trafic faţă de vehiculul din faţă.
„În primul rând, automobilul viitorului va fi electric, orice maşină, în viitor va avea componente electrice, fie că sunt mari sau mici. Dar vor fi, mulţi ani de aici înainte, şi maşini multe cu combustie internă deoarece din punct de vedere al consumului de energie vor apărea soluţii noi, cum ar fi combustibilul sintetic. Trebuie să ne uităm la maşinile electrice, la motoarele cu combustie şi să încercăm să reducem emisiile de CO2.
Din punct de vedere al securităţii maşinii, se vor căuta materiale ultra uşoare, din fibră de carbon, iar din punct de vedere al senzorilor electronicii vor fi din ce în ce mai sigure. În ceea ce priveşte controlul vitezei, există un radar care permite păstrarea distanţei faţă de maşina din faţă şi acesta face deja ca lucrurile să fie foarte sigure.
De asemenea, există senzor de avertizare la coliziune, care ajută la evitarea accidentelor foarte grave pe autostradă. Cred că peste 10 ani, maşinile viitorului vor fi complet autonome, vor avea pilot automat, iar taximetrele vor fi înlocuite cu robo-taxi”, a spus Lappe.
Potrivit acestuia, maşina viitorului va avea şi sistem de parcare asistată şi încărcare automată.
Ionuţ Muntean, responsabil cu partea de inovare de la Bosch Engineering Center Cluj, a afirmat, la rândul său, că industria automotive se îndreaptă spre trei mari direcţii: maşinile să fie conduse cât mai automatizat, să fie electrice, dar să şi comunice unele cu altele.
„Vorbim de mai multe nivele de automatizare, de la 0 la 5, în prezent ne aflăm la nivelul 3 în cazul maşinilor de serie, ceea ce înseamnă că maşina conduce singură, dar are nevoie şi de intervenţia omului. Nivelul 4 înseamnă că maşina conduce autonom, pe anumite scenarii fără să fie nevoie de intervenţia omului, iar nivelul 5 este cel în care maşina conduce complet autonom, indiferent de scenariu. Vor apărea robo-taxi, adică maşinile nu vor avea volan şi vor duce pasagerii la destinaţia dorită. În 2030 vom avea tot mai multe maşini cu funcţii avansate de condus autonom, nivelul 4, ceea ce va avea rolul de a reduce numărul accidentelor rutiere”, a spus Muntean.
Acesta consideră că, în ceea ce priveşte sistemul de propulsie, în anii următori va fi un mix între combustia internă, hibrid şi electric.
„Este nevoie şi de inteligenţă artificială în maşinile viitorului, este nevoie să detectezi în anumite scenarii ceea ce nu se poate face cu algoritmi clasici. Şi partea de cyber – security este foarte importantă, care va asigura că, odată cu avansul tehnologic, nu vor exista atacuri cibernetice în acest domeniu”, a menţionat reprezentantul Bosch.
Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică şi Mecanică din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), organizează în perioada 17 – 19 octombrie „Congresul Internaţional „Automobiles, Mobility, Modeling and Alternative solutions – AMMA” sub patronajul FISITA (Federation Internationale des Societes d´Ingenieurs des Techniques d´Automobile - International
Federation of Automotive Engineering Societies).
Explicație:
Sper sa fie bine! Spor!