Studii sociale, întrebare adresată de EduardZLX, 8 ani în urmă

Proiect despre tara noastra ( obiecturi, tradițiile.)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de larisaalexandragalan
0

România este un stat situat în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre.[7] Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Deltei Dunării și partea sudică și centrală a Munților Carpați. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord și est și Republica Moldova la est, iar țărmul Mării Negre se găsește la sud-est.

De-a lungul istoriei, diferite porțiuni ale teritoriului de astăzi al României au fost în componența sau sub administrația Daciei, Imperiului Roman, Imperiului Otoman, Imperiului Rus și a celui Austro-Ungar.

România este situată în emisfera nordică, la intersecția paralelei 45° latitudine nordică și meridianului de 25° longitudine estică, iar în Europa în partea central sud-estică la distanțe aproximativ egale față de extremitățile continentului european.[116] România se învecinează la nord cu Ucraina, granița de sud este formată cu Bulgaria (o mare parte fiind frontieră acvatică, cu Dunărea), în vest cu Ungaria, în sud-vest cu Serbia, iar în est cu Republica Moldova (formată în totalitate de Prut). Frontierele României se întind pe 3150 km, din care 1876 km au devenit, în 2007, granițe ale Uniunii Europene (spre Serbia, Moldova și Ucraina), în timp ce cu Marea Neagră, granița formată are o lungime de 194 km pe platforma continentală (245 km de țărm). Suprafața României este de 238 391 km², la care se adaugă 23 700 km² din platforma Mării Negre.

Cultura tradițională a avut în timp o influență puternică asupra artei profesioniste a României. Viețile și obiceiurile românilor de la țară au fost mult timp subiectul favorit al scriitorilor români. Operele multor compozitori au fost parțial inspirate din muzica populară românească.

Compozitorii George Enescu și Theodor Rogalski, sculptorul Constantin Brâncuși și scriitorul Eugen Ionescu sunt probabil printre cei mai cunoscuți artiști de origine română. Capodoperele lui Enescu, numite Rapsodiile Române, sunt și ele bazate pe muzica populară românească. Câteva din sculpturile lui Brâncuși conțin elemente ale artei populare românești.

Tradițiile românești variază de la o regiune la alta.Suntem la inceput de an agrar si am intrat in anotimpul cald, situat sub semnul calului. Zilele lui Santoader au inceput martea trecuta, si de atunci fiecare zi a fost patronata de un cal din herghelia lui divina. In unele locuri, sarbatorii ii sunt consacrate sase zile, in altele – noua sau chiar 12. "Caii lui San-Toader sunt in numar de sase (...). Ei vin sambata seara la ora 6, in prima saptamana din Postul Pastelui si stau pana joi la amiaza, in saptamana a doua, cand li se dau sase gramezi de porumb, pentru ca nu au facut rau in sat. In timpul acestor zile nu e voie sa canti, sa petreci sau sa lucrezi, de la ora 6 seara pana la 6 dimineata, pentru ca ei te calca in picioare. Nu te poti feri, pentru ca ei iau diferite chipuri de oameni." (Tony Brill) Sambata a fost ziua celui mai rau dintre ei, considerat si capetenia acestor naprasnice reprezentari hipomorfe. Taranii ii spun "Santoaderul cel Mare" sau "Santoaderul cel Schiop" si – la fel ca in cazul Filipului cel Schiop (zeul insemnat al lupilor, cel mai cumplit dintre Filipi) – il considera conducatorul lor. Tot ei povestesc ca, mai demult, cand era respectata sarbatoarea cu toate interdictiile si obligatiile rituale impuse, Santoaderii puteau fi vazuti de om. Acum insa nu se mai arata, pentru ca nimeni nu mai crede in ei…

Alte întrebări interesante