Istorie, întrebare adresată de ginobadoi, 8 ani în urmă

proiect despre Transilvania informatii! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pitika2010
2

Transilvania sau Ardeal este o regiune istorică și geografică situată în interiorul arcului carpatic, una din regiunile istorice ale României. De-a lungul timpului a făcut parte din Dacia, din Imperiul Roman, din Regatul Ungariei, respectiv din Imperiul Austriac. Pentru circa 170 de ani, între 1526 și 1699, a fost stat autonom, sub suzeranitatea Imperiului Otoman, cu numele de Principatul Transilvaniei. În această calitate a jucat un rol însemnat în Războiul de 30 de ani, de partea coaliției protestante. Odată cu victoriile imperiale pe frontul antiotoman, Transilvania a intrat sub administrație habsburgică, dar și-a păstrat formal statalitatea până în 1867, fiind condusă de guvernatori numiți de la Viena.

sper ca e corect si sper ca te-am ajutat♡

Anexe:
Răspuns de sarahcadir4
0



Transilvania, harta fizică
Transilvania este o provincie istorică a României situată în interiorul arcului Carpatic. În sens restrâns, sub numele de Transilvania se înţelege teritoriul care se suprapune pe Depresiunea Transilvaniei, delimitată de Carpaţii Orientali, Carpaţii Meridionali şi Munţii Apuseni. În sens larg (fără o argumentare ştiinţifică), termenul „Transilvania” desemnează teritoriul care se întinde până la graniţa de vest, incluzând Banatul, Crişana şi Maramureşul. Etimologic, numai spaţiului din interiorul arcului carpatic i se potriveşte numele de „Transilvania”, adică „un loc de peste pădure”. Astfel, Transilvania propriu-zisă este compusă din 10 judeţe: Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sălaj şi Sibiu. Cele trei provincii istorico-geografice, Transilvania, Banat şi Crişana-Maramureş deţin 42,1% din teritoriul României şi 33,3%, peste o treime din populaţie.

Pe teritoriul Transilvaniei, în munţii Orăştiei, s-a aflat nucleul statului dac, care cuprindea şi mare parte din Banat şi Oltenia. După cucerirea lui Traian în secolul al II-lea, a fost transformată în provincie romană. În perioada de trecere spre feudalism, populaţia daco-romană era organizată în obşti şi uniuni de obşti, care formau „ţările” (Ţara Făgăraşului, Ţara Haţegului, Ţara Lăpuşului, Ţara Maramureşului etc.), cu organizare şi legi proprii. Acestora le-au urmat organizarea în formaţiuni statale incipiente, precum cele ale lui Gelu, Glad şi Menumorut. Pe la sfârşitul secolului al X-lea în Transilvania au pătruns maghiarii şi secuii, care au cucerit-o complet în secolul al XII-lea. Ulterior, regii maghiari vor aduce aici cavaleri teutoni şi vor popula părţile mai puţin populate cu colonişti saşi, în scopul de a apăra graniţa de est.
Sper ca te am ajutat!
Anexe:
Alte întrebări interesante