Limba română, întrebare adresată de valericavn, 9 ani în urmă

proiect henri coander

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Bibi1905
6
Henri Coandă, născut în ziua de 7 iunie 1886, a fost fiul generalului Constantin Coandă. Pasioant de mic de vânt, Henri Coandă a vrut să se dedice studiului fizicii, dar a fost împins de tatăl său spre o carieră militară. După trei ani de studiu la liceul Sf. Sava, urmează liceul militar din Iași, apoi Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină din București. Urmează apoi studii în străinătate, la mai multe facultăți tehnice, după care se întoarce în țară.

I se dă voie să părăsească armata după ce fusese deja încadrat ca ofițer activ, căci superiorii lui și-au dat seama că tânărului inginer nu i se potrivește defel această carieră. Odată scăpat de această povară, Henri Coandă pleacă – cu automobilul – spre Orient, călătorind pe ruta Isfahan-Teheran-Tibet. Întors în Occident, se înscrie la noua Școală superioară de aeronautică și construcții de la Paris, și termină studiile ca șef al primei promoții de ingineri aeronautici.

Henri Coandă construiește primul avion cu reacție, pe care îl prezintă la Salonul internațional aeronautic din capitala franceză în 1910. A fost doar prima dintre numeroasele sale reușite pe tărâmul ingineriei. Coandă va continua să construiască avioane în următorii ani, inovând mereu tehnologia aviatică, iar în anii '30 descoperă ceea ce cunoaștem astăzi drept „efectul Coandă” – devierea jeturilor de fluid în apropierea suprafețelor curbe.

Stabilit în străinătate timp de mai multe decenii, Henri Coandă a revenit în România în 1969. A murit trei ani mai târziu, în noiembrie 1972, la vârsta de 86 de ani.
Alte întrebări interesante