Istorie, întrebare adresată de anamanea11, 8 ani în urmă

PROIECT ISTORIE scriem o pagină despre INCHIZIȚII .
va rog ajutati-ma !!! dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ilincastan
5

Inchiziția a apărut între sfârșitul secolul al XI-lea și începuturile secolului al XIII-lea. Mai concret a apărut în Europa secolelor XII-XIII în condițiile în care partea vestică a Franței aparținea Angliei, Italia era împărțită în mai multe regate, Spania era sub stăpânirea maurilor, iar Germania stăpânea centrul Europei.

Termenul,, inchiziție'' provine de la cuvântul latinesc,, inquisitio", care provine din verbul,, inquerere"-a ancheta.

Inchiziția este o instituție a Bisericii Catolice care judecă pe cei vinovați de erezie și pe cei care manifestau sub orice formă ostilitatea și nesupunere față de Biserica Catolică. Scopul acestei instituții este de a organiza lupă împotriva ereziilor prin descoperirea ereticilor și aducerea lor la credința catolică.

Originile inchiziției

Biserica a fost cea care a dat naștere Inchiziției. Papalitatea s-a comportat în secolul al XIII-lea ca o adevărată putere europeană. Eforturile făcute de către pontif în domeniul legislației canonice și al administrației fac din Statele lor o adevărată monarhie centralizată.

Inchiziția ca instituție a aoaruyt în secolul XIII, însă modul sau de operare era foarte cunoscut în secolele anterioare, procesul inchizițional fiind numai o formă evoluată a fostelor metode de uz de a descoperii crimele și de a afla secretele oamenilor. Aceste metode, multe dintre ele împrumutate de la musulmani, erau folosite și de autorități, de seniori și de bandiți. Însă momentul culminant care a stârnit indignarea societății medievale a fost utilizarea acestor metode de către Biserică. La început scopul inchiziției era acela de a salva sufletele și de a apăra creștinismul, ea a degenerat și a făcut să iasă cele mai josnice instincte ale naturii omenești amenințând să distrugă religia și civilizația pe care intenționa să o apare.

În timpul existenței ei de 5 secole, ea a avut mai multe etape, modificând și adaptând obiectivele și modalitățile de represiune.

Cele 3 etape ale inchiziției: medievală, spaniolă și română. Au fost asemănătoare prin scopurile urmărite și prin mijloacele folosite.

Inchiziția medievală a luat naștere în secolul al XIII-lea pentru a combate erezia cathară și valdeză din sudul Franței și nordul Italiei. Cunoaște o dezvoltare deosebită în întreaga Europă, dar odată cu interes puterii regalității, ea își pierde autonomia.

Inchiziția spaniolă a fost întemeiată în 1478 de papa Sixt al IV-lea la stăruința regelui Ferdinand al Aragonului și a Isabelei, regina Castiliei. Obiectivul său principal a fost exterminarea evreilor și maurilor. A atins apogeul sub inchizitorul general Thomas de Torquemada. Inchiziția romană( Sfânta Congregație a Inchiziției romane și Universale sau Sfântul Oficiu), numita astfel de papa Paul al III-lea in 1542 când acesta o organizează pentru a lupta contra reformei protestante. Își exercită jurisdicția îndeosebi pe teritoriul Italiei.

Alte întrebări interesante