Biologie, întrebare adresată de luisa2021, 8 ani în urmă

Proiect-Marturii ale vietii din trecut
Va rog repedee
E pentru clasa a 4 a

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariamurasco7
0

Mărturii ale vieții din trecut

La fel cum inscriptiile sunt importante in arheologie, documentele in istorie si fosilele au o mare insemnatate pentru geologie. Datorita fosilelor – aceste marturii ale trecutului – poate fi descifrat felul cum au evoluat plantele, animalele sau alte fiinte care au reusit sa infrunte timpurile rezistand in straturile de diferite varste ale scoartei terestre.

Fosilele sunt dovada ca o anumita fiinta a aparut, a trait si a murit pe acest Pamant. Ele reprezinta urme, resturi, schelete, oase, cochilii in straturile scoartei terestre lasate de numeroase vietuitoare care au populat planeta.

Exista cazuri exceptionale in care animalele au fost prinse in gheata, la fel ca mamutul siberian care s-a pastrat timp de 20 000 de ani cu muschi, piele si blana, sau insectele stravechi capturate in rasina unui pin fosil.

Anumite structuri biologice care raman intacte au fost cu siguranta invaluite rapid de sedimentele terenului si astfel intr-un mediu adecvat au fost oarecum protejate. Un exemplu tipic este cazul unui animal care moare pe marginea unui rau si este ingropat de pamant prin alunecarea terenului, astfel incat a ramas izolat foarte bine de agentii care l-ar fi putut degrada.

Multe parti ale organismului – scheletul, coarnele, dintii, scoicile, cochiliile, etc – prin acoperire cu pamant, pietris si nisip ajung sa fie izolate ca intr-o haina de piatra care le ajuta sa-si mai pastreze in ciuda modificarilor inevitabile anumite trasaturi specifice corpului de care au apartinut. Daca sunt ferite de actiunea directa a agentilor de mediu si a bacteriilor distrugatoare ele se distrug foarte lent si astfel exista timpul necesar sa fie impregnate de nisip fin care pietrifica si ajuta la pastrarea formei lor initiale. Multe dintre ele se pastreaza sute de milioane de ani sau chiar devin piese nemuritoare ale universului mineral.

Alte întrebări interesante