Istorie, întrebare adresată de PetreSophia, 8 ani în urmă

PROIECT TEMATIC: CETATEA MEDIEVALĂ
• Vizitați o cetate medievală sau un castel din apropierea
zonei în care locuiti. Lucraţi în grup.
• Intocmiti un jurnal al vizitei, care să cuprindă:
- informatii despre anul construcţiei, materialele utilizate,
dispunerea şi destinaţia încăperilor, rolul constructiei si
evenimentele care au legătură cu constructia studiată;
- un plan al constructiei.






Va rog. Am mare nevoie , va roggg , dau coroana ​


fabian91: ai ig sa vorbim?
PetreSophia: dar putem sa facem despre altele
PetreSophia: da
fabian91: ca e mai usor acolo
fabian91: name?
fabian91: da mi mesaj-fabian.velea22
PetreSophia: Nu mai am nevoie
PetreSophia: ms
fabian91: ok
PetreSophia: am facut si eu cu ce am gasit

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Lully01
4

Răspuns:

       Cetatea medievală din Târgu Mureș

Cetatea se află în centrul municipiului Târgu Mureș. Ansamblul cetății se datează din secolul al XV-lea cu o suprafață de 4,3 ha sub formă de incintă fortificată cu 7 bastioane unite prin ziduri. În interiorul fortificației se găsește Biserica Reformată din Cetate și Muzeul de Istorie și Arheologie. Atât cetatea cu clădirile interioare (MS-II-a-A-15475), cât și ansamblul urban (MS-II-a-A-15454) din jurul ei se află pe lista monumentelor istorice.

Cetatea actuală a fost construită pe locul unei alte fortificații ridicate în secolul XV (1492) și care a aparținut voievodului Transilvaniei, Báthori István. Aceasta primă cetate a fost distrusă în 1601, în timpul lui Mihai Viteazul, în urma invaziei condusă de Giorgio Basta.

O parte din secuii revoltați de decizia Dietei Transilvaniei care a refuzat restaurarea drepturilor lor de libertate, în urma fărșangului sângeros⁠(en) au fost torturați în 1596 în cetatea din Târgu Mureș .

Între anii 1602 și 1652 s-a construit actuala cetate, de formă pentagonală, având 5 din cele 7 bastioane construite de breslele muncitorești ce au utilizat ca materiale de construcție piatra de râu și cărămida.

În anul 2011 a fost începută o amplă lucrărare de reabilitare finanțată de Uniunea Europeană, prin care s-a urmărit valorificarea cetății prin: restaurarea componentelor artistice (picturi, stucaturi, fresce, elemente decorative exterioare, tâmplării) și remodelarea plasticii fațadelor-zidurile exterioare și interne, amenajarea căilor de acces pietonale, amenajări peisagistice și parc arheologic pentru evidențierea obiectivului reabilitat. Valoarea totală a proiectului a fost de aproape 60 de milioane de lei.

Totodată, în 2018 a început restaurarea interioară și exterioară a Bisericii Reformate din Cetate din fondurile alocate de Guvernul Ungariei și enoriașii reformați. O frescă realizată în secolul al XV-lea reprezentându-l pe Ladislau I al Ungariei (Ladislau cel Sfânt), regele Regatului Ungariei din perioada 1077-1095, a fost descoperită în timpul lucrărilor de restaurare. Sfântul Ladislau a fost canonizat în 1192 și a fost un simbol al culturii medievale maghiare, regele fiind reprezentat pe sigiliul regal a lui Carol Robert, Ludovic cel Mare și pe monedele medievale maghiare până la mijlocul secolului al XV-lea.

_____________________________________________________

Sper că te-am ajutat !

Spor în continuare!


PetreSophia: Ms
Lully01: Cu drag !
Alte întrebări interesante