Limba română, întrebare adresată de denisagaltan, 7 ani în urmă

Pronumele personal și pronumele personal de politețe (actualizare) 1. Explică, intr-un enunt, de ce pronumele personale se numesc astfel. ale personale corespu​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stefaniat30
4

Răspuns:

Explicație:

Pronumele personal (propriu-zis) este o parte de vorbire flexibilă care desemnează persoane. Are forme diferite, în funcție de persoană, iar la persoana a III-a prezintă forme și pentru genuri. Pronumele se acordă în gen și număr cu substantivul pe care îl înlocuiește.

Pronumele personal arată persoana care vorbește (persoana I ‒ eu, noi), persoana cu care se vorbește (persoana a II-a ‒ tu, voi) și persoana despre care se vorbește (persoana a III-a ‒ el/dânsul, ea/dânsa, ei/dânșii, ele/dânsele).

Pronumele personal de politețe este folosit în locul numelor persoanelor, pentru a exprima respectul față de acele persoane și are forme doar pentru persoanele a II-a și a III-a. Formele pronumelui de politețe sunt alcătuite din substantivul domnia – cu anumite modificări fonetice și adjectivele posesive ta, tale; sa, sale; voastră, lui, ei, lor.


petrutasandor14: ❤️‍
Alte întrebări interesante