Arte, întrebare adresată de larafoxy270829, 8 ani în urmă

proporțiile corpului uman
rezumat​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anna9482
0

Răspuns:

Proporțiile ne indică lungimea ideală a camășilor, bluzelor, fustelor sau paltoanelor pentru a crea un aspect armonios atât de agreat de creierul nostru. Pentru el armonia constă în echilibru și dimensiuni egale între partea superioară și cea inferioară a corpului.

Leonardo da Vinci este cel care a inițiat și dezvoltat teoria conform căreia corpul uman este format ca înălțime din opt lungimi de cap, în mod ideal acestea împărțindu-se în mod egal între următoarele puncte:

– Din vârful capului până la bărbie

– De la bărbie până la jumătatea bustului

– De la jumătatea bustului până în punctul cel mai îngust al taliei.

– Din punctul cel mai îngust al taliei până sub oasele coxale (acolo unde se îndoaie piciorul)

– De sub oasele coxale până la jumatatea coapsei

– De la jumatatea coapsei până la genunchi

– De la genunchi până la jumatatea gambei

– De la jumătatea gambei până la podea.

Aceste măsuratori ne ajută sa aflăm dacă partea superioară a corpului (torsul) este mai lungă sau mai scurtă decât partea inferioara (picioarele). Din câte am observant lucrând cu anatomii dintre cele mai diverse, acea parte a corpului care este proporțional mai scurtă tinde să acumuleze grăsime mai ușor comparativ cu partea mai lungă. Astfel, femeile cu silueta A au jumătatea inferioară a corpului mai scurtă decât cea superioară, șoldurile, coapsele și posteriorul fiind și zonele care pierd cel mai dificil din greutate. Tocmai invers se întamplă în cazul siluetelor V, O, H, care acumulează volum în partea superioară a corpului, care este și cea proporțional mai scurtă.

Foarte puține persoane au aceste proporții egale, de aceea, unul dintre scopurile alcătuirii unei ținute armonioase este de a echilibra vizual cele două zone ale corpului. Cum facem acest lucru cu ajutorul culorilor, croielilor și texturilor – în articolele următoare.

Alte întrebări interesante