Religie, întrebare adresată de Damaya, 8 ani în urmă

Pt religie - Un text argumentativ in care sa fie evidentiat importanta respectului interpersonal. Minim de o pagina A4. Multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NoetClodis
4

----------------

Respectul în relațiile interpersonale înseamnă a onora și prețui alte persoane chiar dacă nu ești de acord cu opiniile sau acțiunile lor. Să te respecți pe tine însuți este, de asemenea, importantă, deoarece pune bazele respectării celorlalți oameni. A fi o persoană respectuoasă este o calitate valoroasă care te va ajuta atât personal, cât și profesional. Chiar și atunci când nu ești de acord cu cineva, poți să vorbești cu el și să-l tratezi cu respect. S-ar putea chiar să descoperi că, acționând cu respect față de ceilalți, îi încurajează să te trateze cu mai mult respect!

Este o regulă de aur din Biblie care spune: „Toți ce vreți să vă facă vouă oamenii faceți-le și voi lor”. Această regulă se poate aplica în orice situație cum ar în educarea copiilor de la părinți, la contribuirea relațiilor strânse între prieteni, vecini și colegi de muncă. Rezumativ, citatul spune să tratezi pe ceilalți așa cum vrei să fii tratat. Dacă vrei ca oamenii să te trateze cu bunătate, tratează-i pe ceilalți cu bunătate. Dacă vrei ca oamenii să vorbească cu tine calm, vorbește cu ceilalți calm. Când observi ceva ce nu-ți place la altcineva, asigură-te că nu tratezi oamenii în același mod. În schimb, lărgeșteți felul în care vorbești și comportamentele pe care ai dori să ți le ofere oamenii. De exemplu, dacă cineva țipă la tine, răspunde-i cu o voce calmă și înțelegătoare.

De asemenea se mai citează următorul lucru: „Cinstiţi pe toţi oamenii, iubiţi pe fraţi; temeţi-vă de Dumnezeu; daţi cinste împăratului!”. Așadar e bine să recunoști valoarea intrinsecă a fiecărei persoane. Nu trebuie să-ți placă de cineva ca să-l tratezi cu respect. Trebuie pur și simplu să le recunoști valoarea de bază ca ființă umană, indiferent cine sunt sau cum se comportă față de tine. Dacă ești supărat pe cineva, tot merită respect.

Dacă te străduiești să-ți stăpânești temperamentul și să ții pentru tine cuvintele răutăcioase sau supărătoare.

Empatia este o abilitate care crește odată cu practica. Cu cât încerci să îi înțelegi mai mult pe ceilalți, cu atât vei lega o relație mai bună cu ei. Poate fi greu să fii respectuos față de părerile celorlalți dacă nu poți relaționa cu ei. De exemplu, dacă ești în conflict cu cineva, imaginează-ți cum ar fi să ai experiențele și sentimentele lui. Acest lucru ar putea să te ajute să înțelegi mai bine punctul lor de vedere.

----------------


Damaya: merci
Alte întrebări interesante