Limba română, întrebare adresată de gabrieljraneculaesei, 8 ani în urmă

Pulbere solidă ce stră lucește în lumina Soarelui, aflată în jurul unei comete​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AdrianaZ
0

Deși nu înțeleg dacă întrebarea are legătură cu literatura română sau cu gramatica, o să încerc să îți dau un răspuns legat de comete și de părțile lor componente.

Ce sunt cometele?

Cuvântul "cometă" vine din latină: "stella cometa" dar și din greacă (unde e denumită "steaua cu păr").

Cometele sunt corpuri cerești mici, de aparentă nebuloasă, care se rotesc în jurul Soarelui.

O cometă este formată din următoarele părți:

  • un nucleu solid, în centru
  • un cap rotund sau o coamă (asemeni unui leu), care îi înconjoară capul
  • coada de praf și de gaze, care vine în prelungirea capului.

a) Partea solidă prezintă un nucleu închis la culoare, de mici dimensiuni. Substanțele din componența nucleului unei comete sunt reprezentate de un fel de gaz în stare inghețată (-270 de grade Celsius) și alte tipuri de compuși de natură organică.

Chiar dacă, atunci când se apropie de Soare, gazul se volatilizează în cea mai mare parte, o anumita parte din nucleu va ramane întreagă, mai exact în stare solidă, pentru că este protejat de un anume strat de pulbere, ce nu conduce bine gazele.

b) Coama este alcatuită dintr-un nor foarte mare constituit din gaze. Coama crește în mărime atunci când se apropie fata de Soare, exact ca si cand ai turna gaz pe foc, iar focul se intețește. Motivul îl reprezintă gazele din componență,  care încep să se consume. Pe măsura ce se apropie de Soare, o cometă se topește practic, nucleul său de gheață se volatilizează.

c) Coada unei comete poate să fie de mai multe forme în funcție de traiectoria acesteia. Are în componență mai multe gaze, foarte mult praf, rezultate din arderea sau topirea gheții din nucleu.

Coada unei comete e vizibila în direcția inversă Soarelui, din cauza unei presiuni create de lumină și de vântul de la nivelul Soarelui, ce au in componenta si foarte multe variabile de natura electrica, foarte încărcate.

Astfel că se creează o aureola galbenă – albuie, de la praful din particule, iar culoarea verzuie sau albastră este dată de gazele ionizate.

Alte întrebări interesante