puteți să îmi faceți o pagina cu acid azotic sa scrieți despre el tot de exemplu formula chimica clasa stare naturala prop fizica prop chimice metode de obținere utilizări vreau tot tot va rog
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
acid azotic Este un compus anorganic format dintr-un azot oxo acid. Este considerat un acid puternic, deși pKa (-1,4) este similar cu pKa ionului hidroniu (-1,74). Din acest moment, este probabil cel mai slab dintre mulți acizi puternici cunoscuți.Este oarecum instabil, suferind o ușoară descompunere din cauza expunerii la lumina soarelui. Mai mult, poate fi complet descompus prin încălzire, dând naștere la dioxid de azot, apă și oxigen.Imaginea de mai sus prezintă acid nitric conținut într-un balon volumetric. Se observă colorația sa galbenă, indicativă a unei descompuneri parțiale.Este utilizat la fabricarea nitraților anorganici și organici, precum și la compușii nitrozoizi care sunt folosiți la fabricarea îngrășămintelor, a explozivilor, a agenților intermediari pentru coloranți și a diferiților compuși chimici organici.Acest acid era deja cunoscut de alchimiștii din secolul al VIII-lea, pe care îl numeau „agua fortis”. Chimistul german Johan Rudolf Glauber (1648) a conceput o metodă de preparare a acestuia, care consta în încălzirea azotatului de potasiu cu acid sulfuric.Se prepară industrial urmând metoda proiectată de Wilhelm Oswald (1901). Metoda, în linii generale, constă în oxidarea catalitică a amoniului, cu generarea succesivă de oxid nitric și dioxid de azot pentru a forma acid azotic.În atmosferă, NU2 produsă de activitatea umană reacționează cu apa din nori, formând HNO3. Apoi, în timpul ploilor acide, precipită împreună cu picături de apă, mâncând, de exemplu, statuile din piețele publice.Acidul azotic este un compus foarte toxic, iar expunerea continuă la fumurile sale poate duce la bronșită cronică și pneumonie chimică.Aspectul său fizic constă dintr-un lichid incolor care la depozitare se transformă într-o culoare gălbuie, datorită formării gazelor azotate. Formula sa chimică este HNO3.
Există două legături care au aceeași lungime: N = O și N-O. Acest fapt contravine teoriei legăturilor de valență, unde se prezice că legăturile duble vor fi mai scurte decât legăturile simple.
Denumiri chimice
-Acid azotic
-Acid azotic
-Azotat de hidrogen
-Agua fortis.
Greutate moleculară
63,012 g / mol.
Aspectul fizic
Lichid incolor sau galben pal, care poate deveni maroniu roșiatic.
Miros
Caracteristică înțepătoare, înăbușitoare.
Punct de fierbere
181 ° F până la 760 mmHg (83 ° C).
Punct de topire
-41,6 ° C.
Solubilitatea apei
Foarte solubil și miscibil cu apa.