Limba română, întrebare adresată de drsaer, 9 ani în urmă

Puteti sa-mi dati o compunere in care sa aratati ca Vizita de I.L.Caragiale este o naratiune?


elenamarin716: eu nu mai am unde sa scriu pot sati scriu aici ??
drsaer: sigur ca da
elenamarin716: este o naratiune pentruca are narator are actiune si povestitor si are si personaje
elenamarin716: este bine ??

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Dyana98
2
 Narațiunea este un termen literar care caracterizează procesul, arta sau tehnica prin care autorul comunică direct cu cititorul.
Naratiunea '' Vizita '' este o schita, cuprinsa in volumul '' Momente si schite '' . Schita apartine ,  genului epic si este o lucrare de dimensiuni reduse , cu o actiune limitata la un singur episod caracteristic din viata unuia sau a catorva personaje .
Naratorul - personaj, cu rol pasiv, aparent detasat de ceea ce povesteste, prin ironia cu care relateaza micile incidente, sugereaza pozitia sa critica. Talentul de dramaturg a lui Caragiale este evident si in schita "Vizita". El imbina, in principal, doua moduri de expunere, naratiune si dialogul, care au rolul de a evidentia trasaturile morale ale personajelor caracterizate prin fapte si limbaj.
Ca în orice naratiune, actiunea se constituie în "momente ale subiectului". Prima fraza a schitei, "M-am dus la Sf. Ion sa fac o vizita doamnei Maria Popescu, o veche prietina" ca "s-o felicit pentru onomastica unicului sau fiu, Ionel Popescu,...", constituie intriga actiunii [cauza actiunii].

Dupa ce precizeaza motivul vizitei, în "expozitiune" autorul îl prezinta pe Ionel, "un copilas foarte dragut de vreo opt anisori", "îmbracat ca maior de rosiori, în uniforma de mare tinuta".
Desfasurarea  actiunii evidentiaza urmarile  "educatiei".

Deznodamântul schitei include plecarea oaspetelui care, abia acasa, îsi da seama de ce disparuse Ionel în vestibul cu cheseauaj de dulceata - ca sa-i toarne dulceata în sosoni.


Alte întrebări interesante